Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

27. 12. 2019. 16:04 >> 16:07
15

VUKOVIĆ O USVAJANJU ZAKONA

Ispravljamo istorijsku nepravdu

Mi vraćamo Crnoj Gori ono što je i uvijek bilo njeno. Ispravljamo istorijsku nepravdu koja znači da se danas jednim značajnim dijelom naše države i ogromnim brojem objekata na našoj teritoriji upravlja i odlučuje u drugoj državi, što nikada nije bio slučaj, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"To je neprirodno stanje i mi to stanje ispravljamo, ali ne na način da bilo kome prava budu uskraćena, naprotiv, jednom kad crkve i manastiri budu vraćeni pod okrilje države Crne Gore isti će biti otvoreni za sve vjernike Srpske pravoslavne crkve, Crnogorske pravoslavne crkve i za sve druge koliko god bilo pravoslavnih crkava u Crnoj Gori u tom trenutku", kazao je Vuković u Skupštini Glavnog grada.

On je saopštio da su se nemile scene u crnogorskom Parlamentu desile kao "rezultat djelovanja naše političke konkurencije".

"U tom smislu koristim priliku da iskažem najdublju zahvalnost Upravi policije i službama bezbjednosti naše države koje su po ko zna koji put sačuvali Crnu Goru od nekih od nas. Koristim jednako tako priliku da čestitam Vladi Crne Gore, da čestitam poslanicima u državnom parlamentu i pogotovo našim kolegama odbornicima koji su sinoć bili prisutni tamo, na istorijskoj odluci koja znači posljednji korak u pravcu obnove Crne Gore u punom državno-pravnom kapacitetu, odnosno povratak svega onoga što nam je naslino, nelegalno i nelegitimno oduzeto nakon 1918. godine", rekao je gradionačelnik Podgorice.

Vuković je istakao da duboko vjeruje da je ovo i onaj odlučujući korak u pravcu konačnog pomirenja u Crnoj Gori.

"Kroz implementaciju ovog zakona koji će se desiti bez obzira na najavljenu opstrukciju, mi ćemo brzo doći u situaciju da crkvu koja je danas političko pitanje vratimo u vjerske okvire. Dakle, da od jednog pitanja koje nas dijeli mi crkvu učinimo nečim što nas okuplja. I to bi trebalo da bude kako je i uvijek bilo u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Dodao je da ono što se desilo sinoć nije bilo usmjereno protiv Srpske pravoslavne crkve.

"Ono što se desilo sinoć ne radi nužno u korist Crnogorske pravoslavne crkve, ono što se desilo sinoć jeste par excellence odbrana državnog prava."

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније