Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

27. 12. 2019. 16:29 >> 16:28

GLAVNI GRAD

Za kapitalne investicije planirano 54 miliona

Odbornici u Skupštini Glavnog grada usvojili su danas Prijedlog odluke o budžetu za 2020. godinu.Od skoro 94 miliona eura za narednu godinu, 54 je planirano za kapitalne investicije.

“Ovo je najbitniji u nizu dokumenata kojim ova lokalna samouprava želi da trasira svoje programske aktivnosti i svoj rad za narednu godinu. Odluka o budžetu uređena je na bazi smjernica makroekonomske fiskalne politike Vlade Crne Gore za 2019. i 2020. godinu kojom je, kao strateški razvojni cilj Crne Gore, predviđen održivi ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza u odnosu na zemlje Evropske unije i podizanju kvaliteta života svih stanovinika”, istakao je sekretar za finansije Miomir Jakšić.

“Bez obzira na političko opredjeljenje smatram da se možemo saglasiti oko jedne stvari – od skoro 94 miliona eura za narednu godinu 54 je planirano za kapitalne investicije, tako da kazati da budžet za narednu godinu nije razvojni bilo bi neozbiljno. Uz prostor za kritiku tamo gdje kritikovati treba, moramo konstatovati da se u gradu dešavaju krupne kapitalne promjene. Za to smo dobili i iskreno priznanje od kolega iz regiona, pogotovo kada se radi o izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih vioda, koji nema veći broj gradova u region”, istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković.

On je podsjetio da je mandat aktuelne gradske uprave počeo 31. jula, a da su se na temelju posvećenog rada već stvorile sve neophodne pretpostavke da se krene u realizaciju istorijski važnog projekta za Glavni grad – Uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Gradonačelnik se osvrnuo i na trenutnu realizaciju budžeta za ovu godinu, koji je prvobitno bio planiran na 65 miliona, rebalansom je uvećan na 75 miliona eura, a na današnji dan ostvarenje budžeta je 83.171.000 eura.

“Vrlo se racionalno ponašamo i vrlo odgovorno upravljamo gradskim resursima. Prodaja neopkretnosti za ovu godinu bila je planirana na 4.470.000 eura, a mi smo potom osnovu prihodovali 6.205.000, dakle 1,5 milion više. Odgovaramo na potrebu intenzivnog razvoja Glavnog grada o čemu govori i podatak da smo na današnji dan naplatali preko 23 miliona eura komunalija, što govori kakvu ekonomsku politiku vodimo i koliko smo privlačni investitorima. To je i način da se dođe do otvaranja novih radnih mjesta”, naglasio je gradonačelnik.

Apostrofirajući još jednom da je gradska uprava u ovoj godini realizovala budžet više za 18 miliona eura u odnosu na planirani, gradonačelnik je govorio i o pojedinim stavkama budžeta za narednu godinu.

“Izdvajanja za socijalna davanja biće 240.000 eura, dakle na istom nivou kao i u 2019. godini, palte smo iako imamo nikad veći budžet u istoriji Grada smanjili za 1,96 % i krenuli u racionalizaciju broja radnih mjesta po preduzećima. Svake godine je poreska disciplina sve veća, širimo poresku bazu i fizičkla i pravna lica jako dobro reaguju na to. Uprava lokalnih javnih prihoda svake godine prebaci planirano normu. Porez na dohodak fizičkih lica je bio planiran na 9.400.000 eura, a sada imamo naplaćenih 10.357.000 eura. Porez na imovinu planiran je u iznosu 11.500.000, a naplaćeno je 12.480.000 eura. Lokalni porezi planirani su na 10.670.000, a naplaćeno je 11.254.000 eura, itd”.

“Konstruktivne kritike su dobrodošle, ali smatram da je neophodno da se u novu godinu uđe sa što pozitivnijim stavom, da mijenjamo navike koje podrazumijevaju kritiku svega što se radi. Podgorica se širi i razvija nikad intenzivnije, građani su veoma zadovoljni i na kraju dana to je puno važnije od svega onoga što nas u političkom smislu dijeli”, zaključio je Vuković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније