Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aida Rastoder, TVCG

27. 12. 2019. 20:02 >> 20:05
5

OMBUDSMAN OCIJENIO

Posljednja dešavanja usporila demokratiju u CG

Iako usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti nije prošlo bez incidenata, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković relativno je zadovoljan kako se odvijala situacija u posljednja 24 sata. Ipak, smatra da je incident u Skupštini bio neprimjeren i najavljuje ispitivanje primjene policijskih ovlašćenja u toj instituciji i van nje. Bjeković poziva na smirivanje tenzija i rješavanje otvorenih pitanja u crnogorskim institucijama.

Dešavanja u protekla 24 sata usporila su demokratiju u Crnoj Gori, ocijenio je Bjeković. Ipak, zadovoljan je što nije došlo do konflikata širih razmjera.

"Velikodostojnici Mitropolije crnogorsko-primorske su se ponijeli izuzetno razumno i racionalno i doprinijeli da konflikt ne dobije mnogo veće razmjere, nego što je je objektivno mogao da bude. To što smo vidjeli u Skupštini niti je sredstvo, niti je način, niti je metod kojim se ostvaruju politički ciljevi u najvećem zakonodavnom domu u našoj državi", naglasio je Bjeković za TVCG.

Usvajanje Zakona oko kojeg se podigla tenzija, ne znači da je posao i završen, kaže Bjeković. Predstoji pravno tumačenje šta zakon može donijeti u fazi primjene.

"Pretpostavljam da ono što je možda manjkalo, taj dio razumijevanja koji je falio u procesu kod donošenja zakona, da neće faliti u situaciji kada institucije države Crne Gore i stranke u postupku iznesu svoje argumente", kazao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Zaštitinik ljudskih prava i sloboda će, po službenoj dužnosti, pokrenuti ispitni postupak, u kojem će prikupiti sve informacije o primjeni policijskih ovlašćenja tokom jušerašnjih dešavanja. Namjera Ombudsmana nije da se miješa u rad drugih nadležnih organa, a od najavljenih postupaka očekuje pravično djelovanje, uz najmanje restriktivne mjere prema svim pociniocima.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније