Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 09. 2013. 08:47 >> 10:28
7

ĐUKANOVIĆ U NJUJORKU

Napredak regiona zavisi od saradnje

Crna Gora i Albanija zajedničkom saradnjom promovišu stabilnost i prosperitet u regionu na obostranu korist njenih građana. Taj veliki potencijal za saradnju veoma brzo ćemo pretvoriti u konkretne projekte, rekao je premijer Albanije Edi Rama nakon razgovora sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN u Njujorku. Premijer se, u Njujorku, sastao i sa sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barakom Obamom.

Rama je kazao da je crnogorskim premijerom razgovarao o daljim koracima saradnje u regionu.

Albanski premijer je ocijenio da je potpisivanjem sporazima između Beogada i Prištine, region dramatično promijenjen i da u u njemu zvanično više nema konflikata.

Rama je ocijenio da se regionalnom saradnjom promoviše mir i stabilnost, kao i ekonomski i socijalni prosperitet građana.

»Ubrzo ćemo se sastati sa ostalim kolegama iz regiona da pričamo o ogromnom potencijalu za dalju saradnju i da taj potencijal pretvorimo u konkretne projekte«, rekao je Rama.

Komentarišući ekonomsku saradnja Crne Gore i Albanije, Rama je rekao da nikada nije zadovoljniji nivoom te saradnje.

»Želimo da zajedno sa Crnom Gorom promovišemo razvoj jer smo susjedi, dijelimo isti prostor, more i tradiciju. Ne preostaje nam ništa drugo nego da profitiramo od te saradnje«, rekao je Rama.

Premijer Kosova Hašim Tači smatra da je važno da crnogorska manjina bude integrisana u kosovsko društvo i institucije na lokalnom i državnom nivou.

On je razgovarao sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem u Njujorku, gdje učestvuju na zasjedanju Generalne Skupštine UN.

Tači je nakon susreta sa Đukanovićem rekao da je razgovarao sa predstavnicima crnogorskih političkih partija sa Kosova.

»Važno je da se brzo dese ustavne promjene i tako stvore preduslovi za njihovo integrisanje u sve institucije Kosova od parlameta vlade do lokalnog nivoa«, rekao je Tači.

On je kazao da su se dva premijera složila da Kosovo i Crna Gora treba da sarađuju svim oblastima.

Tači je ocijenio da su odnosi Crne Gore i Kosova su izuzetni i primjer za cijeli region i zahvalio se Đukanoviću na kako je rekao, na njegovoj ulozi koju je imao u procesu stabilizacije odnosa Srbije u Kosova.

»Njegove poruke regionu su bile poruke mira stabilnosti i integracija«, rekao je Tači.

On je naveo da se sa Đukanovićem složio da Kosova i Crna Gora nastave da sarađuju na svim institucionalnim sferama i nivoima.

Tači je zahvalio Đukanoviću i na ulozi koju je crnogorski premijer imao u rješavanju položaja albanske manjine i njihovom lojalnom odnosu prema Crnoj Gori. 

Predsjednik Vlade Milo Đukanović se prethodno, na prijemu koji je organizovan u hotelu ''Valford Astorija'', sastao i sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barakom Obamom.

 

 

 

 

 

Prilog Andrije Nikoilića, TVCG:

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније