Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J,B.Č./Antena M ]

30. 12. 2019. 18:00   >>  21:34 14

PODGORICA

Nakon molebana u Hramu vjernici se razišli

Nakon molebana u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja vjernici SPC-a su se razišli.

Podsjetimo, sveštenstvo SPC je pozvalo na mir i molitvu, jer, kako su poručili, crkva će se time braniti.

"Imamo dojave da će nedobronamjerni da izazovu incidente i da svale to na crkvu, zato vas sve pozivam da se nakon ovoga mirno raziđete", saopštilo je sveštenstvo SPC nakon molebana.

Građani su i večeras u više gradova u Crnoj Gori protestovali protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Protestvoalo se u Nikšiću, Tivtu, Budvi, Bijelom Polju, Žabljaku, Beranama, Andrijevici…

Na Žabljaku i u Nikšiću ometan saobraćaj

Pristalice Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i danas su oko 17 sati na Žabljaku drugi dan uzastopno, protestovale su protiv donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kako je saopšteno Portalu RTCG iz OKC-a Uprave policije, oni su se kretali glavnim ulicama, od ulaza u Žabljak iz pravca Pljevalja do autobuske stanice i nazad.

"Okupljanje je proteklo bez incidenata, ali je za to vrijeme saobraćaj trasom njihovog kretanja bio obustavljen", kazali su iz policije.

Vjernici u Nikšiću i večeras su se okupili, kao i prethodnih noći, na gradskom skveru, gdje u većim grupama prelaze preko pješačkog prelaza i tako ometaju saobraćaj, prenijeli su lokalni mediji.

Šetali i Tivćani

Građani Tivta i večeras učestvovali u protestnoj šetnji koju je organizovala Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Prije šetnje, u parohijskog crkvi Svetog Save služen je moleban. Na ulicama u blizini crkve bio je prisutan veliki broj policajaca, ali je šetnja protekla mirno i bez incidenata.

Okupljeni vjernici i građani prošetali su ulicama u centru Tivta i gradskom rivom Pine, nakon čega su se zaustavili kod zgrade Opštine.

Sveštenik Miajlo Backović, poručio je da je šetnja izraz ne samo protesta zbog usvajanja Zakona već i molba za spas duša onih koji su ga donijeli u ambijentu "potpune okupacije grada Podgorice i cijele Crne Gore".

U Beranama građani se nakon molebana razišli

Građani Berana okupili su se, tzreći dan zaredom, na molebanu u manastiru Đurđevi stupovi, koji je služio episkop budimljasnko-nikšićki Joanikije.

Beranci su se poslije molebana mirno razišli, ispoštovavši molbu sveštenstva da ne preduzimaju ništa što nije u skladu sa vjerskim i crkvenim stavovima.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније