Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

31. 12. 2019. 11:58 >> 12:04
21

ČELNICI DF-A

Pozvali ambasadore da doprinesu povlačenju Zakona

Čelnici DF-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević zatražili su od ambasadora u Crnoj Gori, da doprinesu povlačenju Zakona o slobodi vjeroispovjesti. U protivnom će, kako poručuju iz DF-a, okupljanja naroda i sveštenstva nastaviti, i kako navode, svake večeri biti masovnija i istrajnija. Kazali su da vjeruju da nije kasno za dijalog.

U DF-u poručuju da je usvojeni zakon ugrozio osnovna ljudska prava i slobode pravoslavnih vjernika i imovinska prava Srpske pravoslavne crkve, "kojoj još od 1945. i komunističkog sistema nije vraćena oduzeta imovina".

"Poslije niza naših apela da se odustane od izglasavanja diskriminatorskog zakona, i pruži prilika novom dijalogu, suočili smo se s brutalnom intervencijom represivnog aparata, kako prema poslanicima DF-a koji su protivustavno uhapšeni, tako i prema episkopima, monaštvu, sveštenstvu i vjernicima Srpske pravoslavne crkve koji su protestvovali na ulicama crnogorskih gradova", navodi se u saopštenju.

Oni navode da je predsjednik države potpisivanjem Zakona izazvao je još snažniji talas narodnog nezadovoljstva.

"Naša je dužnost da Vas upozorimo na ozbiljnost društveno političkog trenutka u kojem se nalazi naša država, ali i zatražimo od Vas, da putem diplomatskih aktivnosti zaustavite naredne poteze crnogorskog režima usmjerene u pravcu otimanja imovine Srpske pravoslavne crkve i doprinesete povlačenju ovog diskriminatorskog zakona", navodi se u pismu.

U protivnom, kažu da će se okupljanja naroda nastaviti.

"Iskreno vjerujemo da još nije kasno za dijalog o povlačenju Zakona, kao i što znamo da svaki novi dan bez dogovora, vodi u opasne neizvjesnosti koje trajno mogu ugroziti građanski mir u Crnoj Gori", zaključuje se u pismu čelnika DF-a.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније