Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

31. 12. 2019. 17:26   >>  17:26 9

MVP

Nastavak miješanja Rusije u unutrašnje stvari CG

Komentarom Departmana za informacije i štampu ruskog Ministarstva vanjskih poslova povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti potvrđuje se kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog miješanja Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Ocjenjuje se da se sve to dešava samo zbog toga što je Crna Gora, kao samostalna i suverena zemlja donijela jedan pravni akt.

"Komentarom Departmana za informacije i štampu ruskog Ministarstva vanjskih poslova povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica još jednom se, poslije izvjesnog zatišja, na žalost potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog miješanja Rusije u unutrašnje stvari suverene, sekularne, evropske države, članice NATO i kandidata za članstvo u EU", kazali su iz MVP-a.

Oni smatraju da se sve to dešava zato što je Crna Gora ukinula ideološki zakon star 50 godina i zamijenila ga zakonom koji je u saglasnosti sa svim poznatim međunarodnim standardima kojima se reguliše ova oblast.

Ističe se da je zakon u cjelini usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije Savjeta Evrope, a sa njim se saglasile sve vjerske zajednice i svi njihovi predstavnici u Crnoj Gori osim Srpske pravoslavne crkve.

Navodi se da se suprotno navodima ruskog MID-a, usvojenim zakonom u Crnoj Gori na demokratski način regulišu sva pitanja iz ove oblasti, uključujući i pitanje vlasništva nad vjerskim objektima, što ne ugrožava ničije pravo na njihovo korišćenje.

"Nadali smo se da su iz događaja iz oktobra 2016. izvučene određene pouke i da su odnosi Crne Gore i Rusije oprezno i korak po korak krenuli normalnijim tokom. Komentari ruskog MID-a poput ovoga o kome je riječ ozbiljno ugrožavaju ovakav trend", poručili su iz crnogorskog MVP-a.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније