Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

06. 01. 2020. 08:33 >> 08:31
20

CRNOGORSKA PARTIJA

Od Dačića očekuju izvinjenje i neopozivu ostavku

Nenad Stevović, savjetnik za identitetska pitanja Crnogorske partije, saopštio je da Crnogorci u Srbiji od ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića očekuju izvinjenje, a zatim neopozivu ostavku, u suprotnom očekuju od predsjednice Vlade da ga smijeni zbog otvorene diskriminacije ispoljene prema lojalnim građanima Srbije koji pripadaju crnogorskoj nacionalnosti.

 

Crnogorska partija "zahvalila se" ministru inostranih poslova Srbije Ivici Dačiću što je, kako kažu, obnarodovao zvaničnu politiku njegovog ministarstva i što više ne krije svoj diskriminatorski stav prema građanima Srbije koji se ponosno izjašnjavaju da su Crnogorci po etničkoj pripadnosti.

Oni ističu da je gest Dačića utoliko važniji jer cijelom svijetu daje lekciju iz demokratije, uvodeći novi princip „reverzibilnog državljanstva” za etničke Crnogorce - koje će zavisiti od njegove dobre volje. 

"Dačić Crnogorce u Srbiji tretira kao građane drugog reda koji treba da budu njegove privatne marionete – sa državljanstvom na revers. Marionete koje treba da igraju kada on zapjeva, da bi davali pokriće za promašaje u njegovoj spoljnoj politici", navodi se u saopštenju Crnogorske partije.

Oni su pitali Dačića da li je u planu da Crnogorcima u Srbiji prvo oduzmu građanska prava i imovinu, ili će odmah da se „nelojalnim Crnogorcima” oduzima državljanstvo Srbije i da ih prisilno iseljavaju jer su etnički nečisti građani u njegovim očima? 

"Interesantno bi bilo da nam kaže i da li taj kriterijum bezuslovne podaničke lojalnosti važi za sve nacionalne zajednice u Srbiji ili to samo važi za Crnogorce, koji su očigledno po shvatanju ovog ministra ispod nivoa garantovanih ustavnih prava (sloboda govora i mišljenja) u kojima uživaju ostali građani Srbije", pitaju iz Crnogorske. 

Iz te partije saopštili su da ako već treba da se izjašnjavaju o procesima u Crnoj Gori, to će vrlo rado učiniti ne zato što, kako kažu, treba da odgovaraju Miloševićevom portparolu, već zbog javnosti u Srbiji i Crnoj Gori. 

"Etnički Crnogorci u Srbiji podržavaju svaku demokratski izabranu vlast u Crnoj Gori, izabranu na demokratskim izborima održanim unutar Crne Gore po zakonima Crne Gore. Tačka", navodi se u saopštenju.

Oni su zaključili da Crnogorci u Srbiji od Dačića očekuju izvinjenje, a zatim neopozivu ostavku, u suprotnom očekuju od predsjednice Vlade da ga smijeni zbog otvorene diskriminacije ispoljene prema lojalnim građanima Srbije koji pripadaju crnogorskoj nacionalnosti.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније