Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

06. 01. 2020. 20:37 >> 20:48

EK

Dobrosusjedski odnosi važni u pregovorima

Zakonodavstvo u oblasti religije nacionalna je nadležnost i ne odnosi se na pregovore o proširenju, poručila je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Fernandez. Iz komisije nijesu željeli da komentarišu incidente u Beogradu i pokušaj paljenja crnogorske zastave, ali su naglasili da su dobrosusjedski odnosi vrlo važna stavka u pregovaračkom procesu.

Regulisanje zakonodavstva u oblasti religije isključivo je pitanje svake zemlje pojedinacno i ne spada u domen pregovaračkog okvira, stav je portparolke EK Ane Pisonero Fernandez.

"Jasno smo rekli da sve sto se odnosi na regulisanje pitanja religije je nacionalna nadleznost, ne EK ili EU. Naglašavamo da je to osjetljiva tema i da svi treba da budu konsultovani tim povodom", kazala je portparolka EK.

Govoreći o protestima u Crnoj Gori i Srbiji, kao i o pokušaju paljenja crnogorske zastave na ambasadi u Beogradu, iz EK su poručili da insistiraju na miru i dobroj međususjedskoj saradnji, koja je značajna za proces pregovaranja.

"Kada je riječ o ovom incidentu i da li on može uticati li ne na pegovarački proces, to ne zelim da komentarišem jer u pitanju je slučaj koji nije u nadležnosti EU. Ova tema nije uključena u pregovore o napretku ali voljeli bismo da vidimo da susjedi, generalno, imaju dobre odnose i to je ključno za pregovarački proces, tako da indirektno, utiče", kazala je Pisonero Fernande.

Na pitanje da li smatra da li Srbija ima uticaja na proteste u Crnoj Gori, kao što je to nedavno ustvrdio novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović, u EK su naglasili da ne žele da komentarišu izjave političkih lidara, uz apel na mir i dijalog.

Ivan Mijanović, TVCG

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније