Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

07. 01. 2020. 19:09 >> 19:15
15

IRINEJ

"Ako uspiju u Crnoj Gori, uspjeće i na Kosovu"

Srpski patrijarh Irinej ocijenio je da Zakonom o slobodi vjeroispovesti vlasti u Crnoj Gori žele da oslabe svijest o srpskom porijeklu i imenu, i, kako je kazao, što još tragičnije može da bude, ako budu uspjeli u tome, to je da to sjutra primjene i vlasti na Kosovu.

“Crna Gora, nekada elitan dio srpskog naroda, ušao je u takav život da negiraju svoju istoriju. Naši odnosi su uvjek bili bratski, jedan narod, nažalost, tu se umiješala politika, znamo čija, znamo zašto sa željom da Crnu Goru odvoji od Srbije i, ono što je najtragičnije što se ne može objasniti i opravdati, Crna Gora je priznala Kosovo, kao i učešće predsjednika Crne Gore na Kosovu u nekim fazama s drugima kad su u pitajuu Kosovo i Srbija. Ne možemo da objasnimo takav stav i takav pogled na Srbiju Crnogoraca na srpski narod i istoriju. Ja se nadam da je ovo ipak jedan oblačak, crni, koji je naišao nad Crnu Goru, pa će on proći, jer tamo narod neće dozvoliti da se izgubi srpski trag“, istakao je patrijarh u intervjuu za frankfurtske "Vijesti".

On je dodao da ono što "crnogorske vlasti čine sa svetinjama niko nikada nije činio".

“I najveći neprijatelji naši nijesu atakovali da uđu u manastire. Uostalom, i manastiri i imovina pripada tamošnjem narodu. To niko ne osporava, kao što što su Srbiji svetinje našeg naroda, naše države. Šta oni hoće tim, to samo oni znaju, vjerovatno da oslabe svijest o srpskom porijeklu i srpskom imenu i ono što je još najtragičnije može da bude, ako budu uspjeli u tome, da to primjene sjutra na Kosovu. To je tragedija. Vjerovatno je to neko tako smislio. Nadam se i molim se Bogu kao i sva naša crkva da oni koji vode Crnu Goru, dođu k sebi i da odustanu od ovoga što smeraju”, kazao je Irinej.

 

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније