Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.B. ]

08. 01. 2020. 15:09 >> 15:08
1

AMBASADOR TRPKOSKI

Odnosi S. Makedonije i Crne Gore među najboljima u regionu

Odnosi Sjeverne Makedonije i Crne Gore izvanredni i među najboljima u regionu čemu svjedoče brojni bilateralni ugovori i aktivnosti, ocijenio je ambasador Sjeverne Makedonije u Podgorici, Mihajlo Trpkoski.

On je izdvojio ovogodišnju zajedničku sjednicu Vlada dviju država, posjetu premijera Sjeverne Makedonije Crnoj Gori, posjetupredsjednika Crne Gore Sjevernoj Makedoniji i druge susrete na najvišem nivou.

Trpkoski je posebno naglasio saradnju i uzajamnu visoku usaglašenost stavova, po svim ključnim pitanjima, kako u pogledu regionalne saradnje tako i na međunarodnom planu.

"Naša država izuzetno visoko cijeni podršku Crne Gore u svim procesima evroatlantskih integracija kroz koje prolazi Sjeverna Makedonija, što je i svojevrstan dokaz o izuzetno prijateljskim odnosima dvije zemlje", naveo je Trpkoski.

Prema njegovim riječima, nema segmenta u kojem odnosi između dvije države zaostaju ili nisu dobri.

"Ako treba naglasiti prostor za poboljšanje ja ću se poslužiti uzrečicom 'Ništa nije tako dobro da ne bi moglo da bude bolje', pa smatram, da bi mogli više poboljšati ekonomske odnose i povećavati robnu razmjenu između dvije zemlje, koja je u zadnjih dve tri godine na približno istom nivou i kreće se oko 36 milijardi eura, kazao je Trpkoski.

Komentarišući trenutnu situaciju na Zapadnom Balkanui odgovarajući na pitanje da li ima opasnosti od novih nestabilnosti, rekao je da u regionu nema pitanja koja nisu nerješiva, "iako neka od njih nisu ni tako jednostavna i po svojoj suštini veoma osjetljiva".

"Mi smo dali takav primjer. Moraju se izvući pouke, a vjerujem da su svi na Zapadnom Balkanu izvukli dovoljno pouka iz nedavnih konflikata, do kojih je došlo raspadom bivše Jugoslavije i da su shvatili da se svaki konflikt završava za stolom, i da su uzaludne nevine žrtve koje mogu biti kolaterala, usled nepromišljenih poteza", poručio je Trpkoski.

On je mišljenja da je Zapadni Balkan strateški značajan za NATO i EU, kao i obratno.

"Njihova posvećenost regionu je od neprocjenjivog značaja, posebno što garantuju njegovu bezbijednost, ali i podržavaju reforme demokratizacije, vladavine prava i ljudskih prava. Njihova uloga u rešavanju delikatnih pitanja u regionu je nezamjenjliva", dodao je Tropski.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније