Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 01. 2020. 15:34 >> 15:34
1

CGO

DIK paralisan u izbornoj godini

Centar za građansko obrazovanje (CGO) iskazao je zabrinutost zbog činjenice da predsjedniku Državne izborne komisije (DIK), Đorđiju Vukčeviću, prestaje mandat 17. januara ove godine, odnosno za nedjelju dana, budući da navršava 67 godina života, a da konkurs za izbor novog predsjednika DIK-a još nije raspisan.

"Na taj način će ova centralna izborna institucija u izbornoj godini biti onemogućena da održava sjednice i sprovodi ostale redovne aktivnosti što dodatno i nepotrebno opterećuje tekuće probleme vezane za izbornu materiju", upozoravaju iz CGO-a.

Iz te NVo navode da shodno Zakonu o izboru poslanika i odbornika, predsjednika DIK-a imenuje Skupština, na prijedlog Administrativnog odbora, a nakon prethodno sprovedenog javnog konkursa. Administrativni odbor, kako su kazali, ima nadležnost da blagovremeno raspiše konkurs i sprovede prateću proceduru.

"Uzimajući u obzir trajanje procedure izbora novog predsjednika DIK-a, već je sada jasno da će DIK u najboljem slučaju do kraja prvog kvartala dobiti novog predsjednika, a u međuvremenu će biti paralisana. Ovakvo stanje u DIK-u, koji je već opterećen aferama koje se odnose na poštovanje zakona i internih akata, ne doprinosi podizanju povjerenja građana u izborni proces, a u čemu bi ova institucija morala da prednjači jer joj je misija kontrola regularnosti izbornog procesa", navodi se u saopštenju.

Dodatno, kažu, zabrinjava činjenica da se približava datum kada se moraju raspisati lokalni izbori u Tivtu.

"Imajući u vidu da izborni propisi zahtijevaju kontinuirane aktivnosti DIK-a već od dana raspisivanja izbora, postavlja se pitanje da li će novi predsjednik biti izabran na vrijeme, što je preduslov da ti izbori budu sprovedeni zakonito. Takođe, nejasan je indolentan stav Administrativnog odbora, koji je za datum prestanka mandata Vukčevića znao na što ukazuje i zapisnik sa sjednice na kojoj je izabran od strane istog tog Odbora i dalje predložen na plenumu za predsjednika DIK-a", navode iz CGO-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније