Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

11. 01. 2020. 14:01 >> 14:00
1

ODBOR POZIVA

Diplomate da poštuju pravila službe

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike apelovao je na diplomate i zaposlene u diplomatsko-konzularnoj mreži Crne Gore Gore da u potpunosti poštuju pravila rada te službe i da se uzdrže od neprimjerenih istupa u javnosti.

 

To se navodi u zaključcima Odbora dostavljenim parlamentu, poslije kontrolog saslušanja crnogorskog šefa diplomatije Srđana Darmanovića 23. decembra prošle godine.

Ocijenjeno je da reagovanje trojice ambasadora Miodraga Vlahovida, Nebojše Kaluđerovića i Željka Perovića, u slučaju Mirne Nikčević, nije bilo primjereno dobroj praksi u vršenju diplomatske dužnosti.

„Izraženo je očekivanje da de Disciplinska komisija Vlade Crne Gore uskoro donijeti odluku u vezi sa istupom trojice ambasadora i da će o tome blagovremeno informisati i Odbor za medunarodne odnose i iseljenike“, kaže se u zaključcima.

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Miodrag Kankaraš je na sjednici Odbora informisao da su predviđene mjere Disciplinska komisije - prestanak radnog odnosa, zabrana odlaska na mandat u periodu od najmanje dvije godine i novčanu kazna u iznosu od 30 odsto.

Kankaraš je saopštio da je Nikčević prestao radni odnos u Ministarstvu vanjskih poslova.

Članovi Odbora su pozvali Ministarstvo vanjskih poslova da „učini korake“ radi uklanjanja nepravilnosti uočenih u poslovanju diplomatskih predstavništava Crne Gore u Italiji, Vatikanu i Njemačkoj 2018.godine, na koje je u izvještaju ukazala Državna revizorska institucija (DRI).

„Kao i da reaguje u slučajevima nepoštovanja zakonskih obaveza diplomata u vezi dostavljanja imovinskih kartona Agencji za sprječavanje korupcije“, kaže se u zaključcima.

Darmanović je na sjednici Odbora kazao da se preporuke DRI najvećim dijelom odnose na kašnjenja u dostavljanju dokumentacije i na manje formalne nedostatke i da nije konstatovana zloupotreba finansijskih sredstava u bilo kojem DKP-u.

„Ministarstvo de i u narednom periodu nastaviti da unapređuje način poslovanja i transparentnost u raspolaganju finansijskim sredstvima, zaključio je Darmanović.

Drmanović je na sjednici Odbora podsjetio da Crna Gora ima 28 ambasada, šest stalnih misija i cetiri generalna konzulata i da je planirano otvaranje ambasada u Holandiji i Danskoj.

„Od obnove nezavisnosti 2006. godine, diplomatska mreža, u koordinaciji sa Ministarstvom vanjskih poslova, značajno je doprinijela promociji Crne Gore kao međunarodno priznate, suverene države i ostvarivanju vanjsko-politićkih ciljeva koje je definisala Vlada“, kazao je Darmanović.

On je istakao učešće Crne Gore u 30 regionalnih inicijativa, jednogodišnje predsjedavanje Centralnoevropskom inicijatlvom ove godine i Fondom za Zapadni Balkan, izbor za članicu Ekonomskog i socijalnog savjeta UN na trogodišnji period od 2020-2022, kao i predan rad na razgraničenju.

Darmanović je ukazao na značajan doprinos diplomatsko-konzulamih predstavništava afirmaciji međunarodnog ugleda i statusa Cme Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније