Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 01. 2020. 21:43 >> 22:46
18

MCP

Usvojena inicijativa o ocjeni ustavnosti Zakona

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve je na danas održanoj sjednici usvojio nacrt inicijative Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, saopšteno je iz MCP. Pripremio je, kažu, stručni tim domaćih pravnika. Traže da Zakon o slobodi vjeroispovijesti zamijeni "ustavan zakon" i dodaju da su spremni da razgovaraju sa predstavnicima sve tri grane državne vlasti.

Inicijativa će, kako se navodi na sajtu MCP, u najskorijem periodu, nakon brižljive analize, biti predata Ustavnom sudu. 

Episkovski savjet, kako je saopšteno, podržava stav Pravnog savjeta i poziva sve dobronamjerne da svoje predloge, sugestije i ideje dostavljeju Pravnom savjetu i ne preduzimaju jednostrane pravne aktivnosti.

“Episkopski savjet podržava buduće organizovanje i sprovođenje molitvenih litija četvrtkom i nedeljom i daje blagoslov da mjesno sveštenstvo u svim gradovima prema iskazanoj želji i potrebi vjernog naroda ostalim danima organizuje molitvene skupove i crkveno-narodne tribine pri hramovima, kulturnim centrima i drugim za to prikladnim mjestima, podsjećajući na obavezu čuvanja mira i dostojanstva, kao i do sada”, navode u MCP.

Crkva i njene službe su, kako navode, Vladi Crne Gore tokom prošle godine, a u skladu sa preporukama Evropske i Venecijanske komisije, dostavljali sugestije da se Predlog zakona popravi i dopuni i, kako su kazali, nijesu udostojeni odgovora.

“Crkva je tražila dijalog, nijesmo ga dobili. Skupštini smo dostavili amandmane – svi su odbijeni. Zakon je usvojen jednostrano i nasilno!", kazali su iz MCP.

Sad više, kako navode, nije vrijeme da oni javno sugerišu rješenja.

"Sad zahtijevamo da ovaj i ovakav zakon nestane i da ga zamjeni ustavan zakon. Onaj i onakav koji će biti donesen u dijalogu i uz učešće svih. Mi hoćemo podnositi inicijative, svim onim državnim adresama koje su ovlašćene i koje imaju mogućnost da po ovom pitanju djeluju, ali sa naših javnih skupova, iz glave cijela naroda, poručujemo jasno i glasno: 'Sklonite ovu pravnu nakazu iz dvorišta naše države'”, navode iz MCP.

Ističu da crkva jeste za dijalog i pozdravlja svaki akt dobre volje.

“Spremni smo da razgovaramo sa predstavnicima sve tri grane državne vlasti – i o dobrim zakonskim rješenjima, i o eventualnom potpisivanju ugovora između crkve i države, i o rješavanju nejasnih imovinsko-pravnih tema, i o uključenju međunarodnih institucija u naš budući mogući dijalog, i o svemu drugom što bi doprinijelo razumijevanju i smanjilo podjele između svetovnih i duhovnih vlasti – ali inicijativa za to je na strani onih koji su do sada bili nespremni za razgovor", navodi se u saopštenju.

Protestovaće, kažu, dok se ne povuče ovaj zakon.

“Ne nadajte se da će naš molitveni hod stati, niti na to imamo pravo pred precima i potomcima. Naš molitveni hod crnogorskim ulicama i šire, niti će stati niti će se umanjivati sve dok ne bude ispunjen onaj naš prvi i minimalni i maksimalni uslov da ovakvog diskriminacionog zakona više nema”, poručili su arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Episkop mileševski Atanasije, Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, Episkop dioklijski Metodije, Episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније