Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.L.B. ]

14. 01. 2020. 14:12 >> 14:12
21

PREDLAŽE DEKLARACIJU

Carević bi da poništi Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević traži zakazivanje sjednice Skupštine Opštine Budva, po hitnom postupku, sa predlogom donošenja deklaracije za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Carević, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, poručuje da je nedopustivo da se tako važan zakonski propis donosi na silu, bez, kako ističe, javne rasprave i konsultovanja sa građanima.

Kaže i da ogromna većina građana ne podržava usvojeno zakonsko rješenje.

"Brojne litije i molebani u gradovima širom Crne Gore, regiona, kao i one u našoj opštini, obavezuju nas kao lokalnu vlast da poštujemo volju naših građana i iskažemo nezadovoljstvo i neslaganje sa usvojenim zakonom i kao lokalna samouprava uradimo sve što je u našoj nadležnosti da se isti izmijeni ili poništi”, istakao je predsjednik Opštine.

U deklaraciji, koja je medijima dostaviljena iz Carevićevog kabineta, stoji da se Opština Budva kao lokalna samouprava zalaže za puno poštovanje vjerskih prava i sloboda pripadnika svih vjeroispovijesti u Crnoj Gori, međuvjerskog i međunacionalnog sklada i uvažavanje svih vjerskih zajednica na ravnopravnoj osnovi.

"Zbog čega se protivi diskriminatorskom i protivustavnom zakonu koji je usvojila Skupština Crne Gore dana 27.12.2019. godine kojim se negira kontinuitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i otima njena imovina. Imajući u vidu da se predmetnim zakonom krše osnovna ljudska prava i slobode u koje spada pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i da se na nasilan način pokušava oteti imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, povrijeđen je Ustav Crne Gore i zakon treba poništiti", navodi se u deklaraciji.

Odvojenost vjerskih zajednica i crkve po pravilima međunarodnog i domaćeg prava, kako se navodi u deklaraciji, podrazumijeva mirno uživanje imovine, a ista ne može biti predmet otuđenja od strane države, jer se radi o imovini koja je na zakonit način stečena.

"Opština Budva pokreće inicijativu da se predmetni zakon poništi i pristupi postupku usvajanja novog zakona kojim će se na ravnopravan, demokratski i civilizovan način regulisati odnosi između države i vjerskih zajednica, poštujući norme i standarde međunarodnog prava i najviših civilizacijskih vrijednosti savremenog svijeta, uvažavajući specifičnost pravnog položaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", stoji u deklaraciji.


Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније