Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina/RTCG, Objavio: I. P. ]

15. 01. 2020. 10:58 >> 11:35
9

HR AMBASADOR

CG mora postati prva sljedeća članica EU

Hrvatska će se boriti za svoje susjede i njihovu što skoriju perspektivu članstva u Evropskoj uniji (EU), poručio je ambasador te države u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, navodeći da je Crna Gora lider u tom procesu i da mora postati prva sljedeća članica.

On je danas u Podgorici predstavio prioritete hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU.

"Hrvatska svoje članstvo ne želi koristiti samo za sebe, nego i za svoje susjedstvo“, istakao je Grubišić.

Kako je naveo, Hrvatska će nastaviti da pomaže sve države u okruženju.

"Crna Gora je lider u procesu pristupanja i mora postati prva sljedeća članica EU. Ni mi, ni vi, nemamo pravo na drugačiji ishod“, istakao je Grubišić.

Hrvatska predsjedava Savjetom EU od 1. januara do 30. juna ove godine.

Nijesmo u istoj poziciji kao ostale zemlje

Premijer Duško Marković tom prilikom je ocijenio da Crna Gora nije u istoj poziciji kao ostale zemlje regiona koje tek treba da započnu pristupne pregovore, zbog čega, kako je rekao, "vjerujemo da izmjene procesa ne bi trebalo da se primjenjuju retroaktivno".

"Crna Gora već pregovara po najstrožim kriterijumima koje je EU ikada imala u okviru politike proširenja, te da smo u takvim uslovima, s relativno mladom administracijom, predvodnici evropske integracije", rekao je Marković.

Marković je rekao da naša zemlja razumije situaciju u kojoj se nalazi Evropska unija.

"Iako nijesmo zagovornici 'mijenjanja pravila u sred igre', u određenoj mjeri, saglasni smo da pregovarački proces treba učiniti konkretnijim i mjerljivijim, a njegove rezultate jasnijim i vidljivijim kako akterima u procesu pristupanja, tako i svim građanima u Crnoj Gori. Crna Gora nije u istoj poziciji kao ostale zemlje regiona koje tek treba da započnu pregovore, zbog čega vjerujemo da izmjene procesa ne bi trebalo da se primjenjuju retroaktivno", kazao je Marković.

U osmoj godini pregovaračkog iskustva, kako je poručio, čvrsto stojimo na stanovištu da je pristupanje EU jedina opcija za crnogorsko društvo "iako smo prošlu godinu završili, po prvi put, bez otvaranja posljednjeg preostalog pregovaračkog poglavlja – Poglavlja 8“.

Očekujemo otvaranje posljednjeg poglavlja

Marković je rekao da će Crna Gora nastaviti da posevećeno ispunjava obaveze iz integracionog procesa.

"Očekujemo intenziviranje aktivnosti u pravcu otvaranja posljednjeg poglavlja 8 – Konkurencija, kao i zatvaranje onih pregovaračkih poglavlja koja mogu biti spremna u relativno kratkom roku. Npr: poglavlja 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, 6 – Privredno pravo, 7 – Pravo intelektualne svojine, 10 – Informatičko društvo i mediji, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, 21 – Trans-nacionalne mreže, 28 – Zaštita potrošača i zdravlja i 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika. Naš cilj je da dobijemo Izvještaj o ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24", kaže Marković.

Time bi Crna Gora, smatra on, dobila završne zadatke za usavršavanje sistema vladavine prava, i samim tim ušla u napredniju fazu pregovaračkog procesa koji podrazumijeva i privremeno zatvaranje poglavlja.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније