Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina business, Objavila: R.B. ]

16. 01. 2020. 20:43   >>  21:19

UTVRĐEN PREDLOG ZAKONA

Unaprijediće bezbjednost puteva

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o putevima kojim se, kako je saopšteno, nastavlja dalje usklađivanje crnogorskog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u oblasti putne infrastrukture, u okviru poglavlja 14 - Transportna politika i 21 - Trans-evropske mreže.

„Predlogom zakona uređena je i oblast bezbjednosti puteva, u skladu sa pozitivnom praksom država EU, čime će se stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima u dijelu putne infrastrukture znatno unaprijediti“, navodi se u saopštenju.

Novim zakonom se, kako su pojasnili iz Vlade, uređuje pravni položaj puteva, uslovi i načini upravljanja, njihova zaštita i održavanje, kao i izvori i načini finansiranja, a posebno uslovi izgradnje i rekonstrukcije puteva i inspekcijskog nadzora.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju s Izvještajem sa javne rasprave.

„Inoviranim odredbama propis je dodatno unaprijeđen putem usaglašavanja sa praksom i dosadašnjim iskustvima u primjeni Zakona“, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Donijet je Akcioni plan zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa za ovu godinu koji, osim definisanja aktivnosti za ostvarivanje ciljeva iz Strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa 2016-2020, obuhvata analizu kretanja na tržištu rada Crne Gore tokom prošle godine, pregled realizovanih aktivnosti u okviru prvih devet mjeseci referentne godine i finansijski okvir za realizaciju novih aktivnosti.

„Predviđene mjere i aktivnosti će se sprovoditi u okviru četiri ključna prioriteta Nacionalne strategije - povećanje zaposlenosti i smanjenja stope nezaposlenosti, efikasno funkcionisanje tržišta rada, unapređenje kvalifikacija i kompetencija usklađenih sa potrebama tržišta rada i promovisanje socijalne inkluzije i smanjenje siromaštva“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade podsjećaju da je, prema administrativnim podacima Monstata, prosječan rast zaposlenosti, za devet mjeseci prošle godine, veći za 8,2 odsto u odnosu na isti period prethodne.

„Na kraju septembra prošle godine, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na evidenciji nezaposlenih nalazilo se 33.675 lica što je 6.227 ili 15,61 odsto manje u poređenju sa istim periodom protekle godine“, kaže se u saopšštenju.

Dodaje se da je stopa registrovane nezaposlenosti na kraju septembra iznosila 14,51 odsto, dok je na isti dan protekle godine iznosila 17,2 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније