Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 09. 2013. 08:37   >>  09:14 9

KLJUČNI CILJ

Kalač: Sandžak regija po EU pravilima

Sandžak je u Crnoj Gori prisutan mnogo vjekova, ali su mu u crnogorskom dijelu, uskratili to ime, kazao je za Pobjedu inicijator osnivanja Bošnjačke demokratske zajednice Hazbija Kalač.

Zvanično je pokrenuta inicijativa za registraciju nove političke partije Bošnjaka u Crnoj Gori, Bošnjačke demokratske zajednice, koja kao ključni programski cilj ima ustanovljavanje prekogranične regije Sandžak.

"Nema država Crna Gora razloga da se boji niti jednog projekta koji nose Bošnjaci. Naprotiv, mislim da su Bošnjaci narod koji u Crnoj Gori zaslužuje punu afirmaciju u svakom smislu, jer su čitavo jedno stoljeće dokazivali, i na kraj u dokazali, ne samo lojalan odnos prema državi, već prijateljski odnos prema svim narodima koji u Crnoj Gori žive. Zato, kad nam se imputira nekava zadnja namjera, u smislu da sad mi hoćemo neku secesiju, nekakvo otcjepljenje, ni u jednom elementu to nema utemeljenja", kazao je za  Kalač.

Kalač kaže da je tokom referenduma on bio taj koji je pregovarao sa DPS-om.

"I tada je dogovoren onaj sporazum u kojem se pominje prekogranična regija. To je bio dio našeg predreferendumskog miljea u kojem su se Bošnjaci opredijelili za nezavisnost Crne Gore", poručio je on.

Na pitanje zašto je nova stranka nazvana Bošnjačkom demokratskom zajednicom, i kakvo će njeno ustrojstvo biti, Kalač je odgovorio da je Bošnjacima na njihovom matičnom prostoru, a to je Bosna, Sandžak, odnosno Crna Gora i Srbija, potrebna jedna demokratska organizacija koja potpuno slobodno artikuliše njihove političke interese.

"Osnovna zamisao je da ta struktura polazi od dva dominantna principa. Prvi i osnovni princip, koji je formulisao SBK (Svjetski bošnjački kongres) jeste da je svaki Bošnjak odgovoran za svakog Bošnjaka, a drugi princip se odnosi na evropske integracije uz garanciju prava na evropsku praksu regionalizma, a to znači uvažavanje postojećih državnih suvereniteta, ali i pravo nacionalnog povezivanja kroz institucije koje se uvijek ne poklapaju sa državnim teritorijem", kazao je Kalač za Pobjedu.

Kalač poručuje da su mediji prenosili često sopstvene interpretacije onoga o čemu je govorio, a on je kako kaže zasigurno govorio o sasvim jednostavnim stvarima.

"Govorio sam o prekograničnoj regiji po evropskim standardima i u skladu sa važećim ustavima i Crne Gore i Srbije, i naravno, u skladu sa evropskom Konvencijom o lokalnoj samoupravi. Moram da vam se pohvalim da je NVO Bošnjačka kulturna zajednica Crne Gore već stvorila infrastrukturu lobista u Evropskoj uniji, koji će nam pomoći u realizaciji ovog projekta. Ova naša nevladina organizacija, zajedno sa NVO Sandžak EU regija, dobila je i poziv na međunarodnu konferenciju evropskih prekograničnih regiona, koja će biti održana u novembru ove godine u Briselu. Zamislite, 185 takvih regiona egzistira u Evropi i svi iznose samo pozitivna iskustva", zaključio je Kalač.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније