Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, objavila B.B. ]

18. 01. 2020. 12:45   >>  12:45 3

ŠARANOVIĆ OCIJENIO

Izmjene Krivičnog zakonika kozmetičke

Izmjenama Krivičnog zakonika neće biti unaprijeđena krivično pravna zaštita, jer Demokratska partija socijalista (DPS) želi da profitira na temelju crnih fondova, ocijenio je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

U Zakonu o dopunama Krvičnog zakonika navodi se da će javni funkcioner koji silom, prijetnjom, ili na drugi način utiče da se političkom subjektu daju sredstva za finansiranje izborne kampanje ili političkog subjekta kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina.

Te dopune usvojio je crnogorski parlament krajem prošle godine.

Šaranović je agenciji MINA rekao da je DPS jednostrano usvojio izvjesne kozmetičke izmjene Krivičnog zakonika, koje je, kako je naveo, nijesu imale podršku opozicije, i dokaz su da je ta partija jednostranim akcijama pobjegla od izborne reforme, jer ima strah od fer izbora.

On je upitao šta je bio odgovor države na kupovine ličnih karata, da li su institucije ispitale šta je na terenu učinjeno sa onih 97,5 hiljada eura iz koverte Slavoljuba Stijepovića i koliko je osoba osuđeno za krivična djela protiv izbornih prava i sloboda.

Prema njegovim riječima, ukoliko je vjerovatnoća primjene krivične sankcije ravna nuli zbog nepostupanja institucija, onda je uzalud propisano krivično djelo.

"Drugim riječima, neće biti odvraćeni ni potencijalni ni stvarni počinioci protivpravnih i štetnih djela koja podrivaju same temelje pravnog sistema i osnovne demokratske vrijednosti", kazao je Šaranović.

Ključni problem nije, kako je objasnio, sadržina Krivičnog zakonika, nego njegovo nesprovođenje uvijek, svuda i na neselektivan način.

"Demokrate su se založili za kriminalizaciju protivzakonitog finansiranja radi snažnije prevencije tog vida izbornog kriminala, a i iznijeli predloge o tome kako da se izvrši reforma tog segmenta krivičnog zakonodavstva", kazao je Šaranović.

Kako je istakao, evidentno je da je DPS pokazao strah i veliku želju da se izbjegne usvajanje tih rješenja, jer znaju da bi zahvaljujući tim normama njihovi izvršioci izbornog kriminala pronašli siguran put do zatvora u Spužu, tako da su izbjegli sveobuhvatnu izbornu reformu i bez opozicije usvojili kozmetičke izmjene.

Prema njegovim riječima, krivična odgovornost je svedena na odgovorne osobe u partijama, a to su obično predsjednici i poslovni direktori, koji suprotno zakonu pribavljaju finansijska sredstva za finansiranje tih partija.

Oni koji nemaju status odgovornog lica u partiji, a suprotnu zakonu pribavljaju novac i druga sredstva za partiju, kako je dodao, ostaju izvan zone krivične odgovornosti, i onda smisao novih zakonskih rješenja neće ničemu služiti.

"Ni Stijepović nije imao status odgovornog u partiji u smislu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, tako da je jasno je da su ove izmjene Krivičnog zakonika obična simulacija i bacanje prašine u oči javnosti", zaključio je Šaranović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније