Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 01. 2020. 19:55 >> 20:03
1

PICULA STIŽE U PODGORICU

CG da što prije ispuni kriterijume za članstvo

Hrvatski zastupnik Tonino Picula sjutra stiže u trodnevnu posjetu u Podgorici, kao stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, što je njegova prva posjeta našoj državi od imenovanja na tu poziciju.

„Kao zastupniku Evropskog parlamenta, koji se od početka mandata bavi vanjskom politikom s posebnim angažmanom oko Zapadnog Balkana i bivšem ministru vanjskih poslova Republike Hrvatske, dobro su mi poznate političke prilike u Crnoj Gori. Od svih zemalja kandidatkinja za članstvo u EU, Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima. Kao izvjestilac Evropskog parlamenta radim na tome da pomognem jačanje institucionalnih kapaciteta Crne Gore, kako bi što prije ispunila kriterijume za punopravno članstvo u EU", poručio je Picula uoči odlaska u Podgoricu.

Picula će se u Podgorici sastati s predsjednikom Vlade Duškom Markovićem, ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem, te šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivom Oravom.

Sastanke će održati i s predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem te drugim šefovima delegacija EU-a, a uz teme pristupanja EU, Picula će sa sagovornicima razmatrati i trenutno aktualne političke teme u toj zemlji.

Picula će obići i hrvatsku zajednicu u Kotoru.

Picula je već ranije najavio kako će proširenje Evropske unije biti prioritet njegovog mandata predsjednika Radne grupe za Zapadni Balkan.

Picula radi na setu preporuka koje će sadržti objektivan pregled rezultata i metodologije trenutnog sistema pregovaranja te prijedlozima koji bi trebali pridonijeti novom zamahu sada usporene politike proširenja.

Naglasio je kako bi Crna Gora svoj put u EU trebala nastaviti po pravilima pod kojima je pregovore i započela.

"Za Hrvatsku je od strateškog interesa da na svojim granicama ima druge članice Unije. Budući da je Hrvatska posljednja zemlja koja je postala članicom EU, imamo najsvježije iskustvo koje trebamo i želimo prenositi na zemlje u regiji. Hrvatsko predsjedanje Savjetom Evropske unije prilika je da potvrdimo svoje vanjskopolitičke prioritete među kojima je proširenje i stabilizacija nama susjedne regije Zapadnog Balkana. Nadam se da će Crna Gora nastaviti da radi na reformama koje su potrebne u pitanjima vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, slobode medija, a stalan napor potreban je u prevenciji i suzbijanju korupcije te borbi protiv organiziranog kriminala“, poručio je Picula.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније