Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Prva TV ]

21. 01. 2020. 21:18 >> 22:44
8

VUJOVIĆ VJERUJE

"Amfilohije bi dobio autokefalnost"

Politički analitičar Zlatko Vujović ocijenio je da bi mitropolit Amfilohije dobio autokefalnost od patrijarha Vartolomeja, ako bi se odlučio na raskol u SPC i traženje autokefalije za Mitropoliju crnogorsko - primorsku.

Onaj ko bude kontrolisao protestne litije može da usmjeri zadovoljstvo i nezadovoljstvo građana u određenom smjeru. Sada je zato rivalitet hoće li to ostati mitropolit Amfilohije ili će proteste preuzeti srpska patrijaršija, time i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i prosrpske partije koje favorizuje u Crnoj Gori. Za sada, ocjenjuje politički analitičar Zlatko Vujović - mitropolit Amfilohije bolje stoji.

„Na neki način je uspio i pored toga da obezbijedi kontrolu nad protestima, prije svega zbog jedne snažne infrastrukture, velikog broja sveštenika, aktivista SPC, koji su razočarani u opozicione prosrpske partije vidjeli svoj idejni spas u Amfilohiju Radoviću koji je postao novi lider srpskog političkog korpusa u Crnoj Gori“, rekao je Vujović za Prvu TV.

Zato, kaže Vujović, predsjedniku Srbije mitropolit Amfilohije smeta više nego što mu možda smeta pitanje imovine SPC u Crnoj Gori.

„S druge strane Amfilohije je svjestan da ako bi pregovori između Vlade tekli sa SPC, da bi to moglo da završi time što on više neće biti na čelu Mitrpolije, jer bi se trebao na potpuno drugi način pravno regulisati status tog novog pravnog lica u Crnoj Gori, na čijem čelu ne mora biti Amfilohije“, kazao je Vujović.

On je istakao da su se zakonom promiješale karte i da više nije kao što je bilo ranije.

„Čini mi se da će iz svega ovoga čemu svjedočimo izaći nešto prilično značajno. Prvo ovaj zakon je na neki način dao mogućnost državi Crnoj Gori, Vladi da utiče makar posredno time što će biti vlasnik nekretnine, da utiče na procese unutar pravoslavnog crkvenog svijeta. Vidjećemo kako će to rezultirati, ali ono što je kada govorimo o Amfilohiju, on vjeruje da bi vidio sebe na čelu jedne objedinjene pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, rekao je Vujović.

Zaključuje kako je prvi čovjek Mitropolije crnogorsko-primorske oduvijek igrao političku igru, te da ga ne treba posmatrati isključivo kao crkveno lice. Amfilohije Radović je, ocjenjuje Vujović, crkvena, ali prije svega politička ličnost.

„Bez obzira da li se osjeća kao Crnogorac ili Srbin ili i jedno i drugo, nije spreman, makar je to moj utisak, da dovede do krvoprolića i sukoba kao što bi drugi bili spremni da ulože i to kao žetone u igri pod uslovom da se odigra kako oni to žele, jer nijesu iz Crne Gore, jer bi Crna Gora poslužila za potkusurivanje nekih igara regionalnog karaktera“, istakao je Vujović.

Upozorava da stvar nije samo lokalna, nego da je treba posmatrati i mnogo šire u pravoslavnom svijetu. U tom smislu smatra da je veoma značajno što vaseljenski patrijarh u obraćanjima predsjedniku Crne Gore koristi termin Pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Iznosi i procjenu kako će biti anuliran tomos koji je SPC dobila da ima uslovno rečeno kontrolu nad pravoslavljem na teritoriji Kraljevine SHS.

„Ukoliko Amfilohije i dalje ima kontrolu nad sveštenstvom u Crnoj Gori, a lično vjerujem da ima i da kažem uđe i okonča pregovore sa Vladom na način koji odgovara njemu, onda može da zaštiti svoju poziciju pa čak i u slučaju sukoba u SPC i odvajanja od SPC, on može da zadrži kontrolu. Vjerujem da ako bi se Amfilohije odlučio na raskol u SPC i traženje autokefalije te crkve, možda proširene na CPC, ja ne sumnjam da bi dobio autokefalnost od patrijarha Vartolomeja“, naglasio je Vujović.

On zato ocjenjuje kako je ono što se dešava u vezi sa reakcijama na Zakon više političko, a najmanje vjersko pitanje. Bez obzira što ogroman broj ljudi koji učestvuje u litijama i vjerujući narod možda i nema političku ambiciju.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније