Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

24. 01. 2020. 19:27   >>  19:37 7

AMFILOHIJE SA KEMP

Crkva opredijeljena za dijalog

Molebani i litije koje se organizuju po crnogorskim gradovima predstavljaju izvorno, narodno iskazivanje stava protiv nepravde i diskriminacije, bez ikakvog stranog ili političkog uticaja, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On je danas u Cetinjskom manastiru primio ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, Alison Kemp.

 

Kako je saopšteno iz Mitropolije, u dužem i srdačnom razgovoru, mitropolit i ambasadorka su razmijenili mišljenja o aktuelnim društvenim zbivanjima u Crnoj Gori, a posebno o posljedicama koje je na širem društvenom planu izazvao nedavno usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Kemp je, kako su kazali iz Mitropolijem, pojasnila svoj stav da svaka država ima pravo da donosi zakone iz različitih oblasti društvenog života, u skladu sa ljudskim pravima i vladavinom prava.

„Ambasadorka cijeni miran način na koji učesnici molebana i litija izražavaju svoj stav i svjesna je jačine osjećanja koje ovo pitanje pobuđuje u društvu. Takođe je ukazala da u svakoj društvenoj situaciji, a posebno u ovako osjetljivim momentima, dijalog treba biti put ka prevazilaženju problema“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Amfilohije ambasadorki dodatno pojasnio ciljeve i razloge zbog kojih se širom Crne Gore organizuju molebani i molitvene litije po gradskim ulicama i trgovima.

„Posebno je podvukao da je riječ o izvornom, narodnom iskazivanju stava protiv nepravde i diskriminacije, a bez ikakvog stranog ili političkog uticaja“, kazali su iz Mitropolije.

Kako su naveli, Amfilohije je ukazao na problematičan i netransparentan postupak pripreme i usvajanja zakona, ali i na negativne posljedice koje je proizveo na širem društvenom planu.

„Iskazao je očekivanje da će međunarodna zajednica biti principijelna po ovom pitanju i da neće dozvoliti da se pitanje prava na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja različito tretira u Crnoj Gori u odnosu na evropsku i civilizacijsku praksu i dostignuti nivo međunarodnih standarda o slobodi vjere kao osnovnog ljudskog prava“, kaže se u saopštenju.

Amfilohije je ponovio da je Crkva opredijeljena za dijalog, ne samo sa Vladom nego i sa širom društvenom zajednicom.

„Ali da je, radi rješavanja ovog problema, neophodan iskreni, inkluzivni, transparentni i stručni dijalog sa Vladom, prvenstveno povodom najspornijih odredbi zakona koje su izvor problema, a tek potom i o drugim otvorenim pitanjima poput temeljnog ugovora, restitucije i drugih“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније