Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

25. 01. 2020. 11:42   >>  26. 01. 2020. 09:19 38

PAŽIN

"Dogovor sa MCP, kroz dijalog, nije daleko"

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin rekao je da vjeruje da će naredni dani donijeti jasne pozicije Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i da će u dijalogu graditi mostove i prevazići razlike, afirmišući zajedničke vrijednosti.

On je rekao da podržava poruke predstavnika MCP kojima se poziva na dijalog i poštovanje različitosti u crnogorskom društvu.

“Naročito pozdravljam nedavnu izjavu rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića, koji je apelovao da ne smije biti neprijateljstva među građanima Crne Gore, da smo jedni drugima potrebni i da u Cetinjskom manastiru ima mjesta za sve vjernike”, kazao je Pažin u intervjuu agenciji MINA.

On je naveo da je uvjeren da dogovor i razumijevanje nijesu daleko ako predstavnici Mitropolije istraju u takvim stavovima i ako te vrijednosti budu uzete kao osnova za dijalog.

“Isto tako, siguran sam da netolerancija za drugačije mišljenje ili žustra retorika usmjerena protiv premijera ili predsjednika države neće približiti naše stavove”, smatra Pažin.

On je kazao da je, ako Mitropolija prihvati da je neophodno da, kao i svi drugi u Crnoj Gori, djeluje u okvirima pravnog sistema, Vlada spremna da, ako je to potrebno, pruži i dodatne garancije da nijedno pravo koje joj po zakonu pripada neće biti ugroženo.

Pažin je rekao da je uvjeren da će, ako se iskreno pristupi dijalogu, i vjerski kanoni i važeći zakoni osvijetliti isti put rješavanja svih nerazumijevanja i neslaganja.

“A to je da Crna Gora može ići naprijed samo ako sve vjerske i nacionalne zajednice imaju jednaka prava, ako svi poštujemo jedni druge i ako zakoni države Crne Gore jednako važe za sve”, ocijenio je Pažin.

On je podsjetio da je premijer Duško Marković više puta poručio da je Vlada apsolutno spremna da, bez odlaganja, sa Mitropolijom otpočne dijalog o uređenju međusobnih odnosa i dodatnoj zaštiti njenih prava i interesa kroz potpisivanje temeljnog ugovora.

“Što se Vlade tiče, vrata za takav dijalog su otvorena, nadamo se pozitivnom odgovoru Mitropolije na poziv premijera i očekujemo da uskoro kroz iskreni razgovor, u dobroj vjeri, riješimo sva otvorena pitanja”, poručio je Pažin.

On je kazao da u Vladi jedino što očekuju od Mitropolije jeste da prihvati one iste zakonske obaveze koje su prihvatile i sve druge vjerske zajednice sa kojima je država potpisala temeljne ugovore.

“Sa druge strane, iako je i sama Mitropolija crnogorsko-primorska pozivala na dijalog o zaključenju temeljnog ugovora, ovih dana tim povodom putem medija šalje poruke koje bismo mogli ocijeniti kontradiktornim u tom smislu”, ocijenio je Pažin.

On je rekao da zato vjeruje da će naredni dani donijeti jasne pozicije obje strane i da će kroz dijalog koji gradi mostove biti prevaziđene razlike, afirmacijom zajedničkih vrijednosti.

Pažin je kazao da u svakoj pravno uređenoj državi, da bi neka vjerska zajednica sklopila ugovor sa državom ona mora imati svojstvo pravnog lica, odnosno mora biti upisana u javni registar kod nadležnog državnog organa.

On smatra da pravni eksperti u Mitropoliji veoma dobro znaju da su sve druge vjerske zajednice koje imaju potpisan temeljni ugovor sa Vladom svoje djelovanje na teritoriji Crne Gore uskladile sa zakonima države.

“Ako je Srpska pravoslavna crkva danas uredno upisana u javni registar kod nadležnog državnog organa u Srbiji, pitam se onda zašto bi za MCP bio problem da bude jednako tako upisana u javni registar u državi Crnoj Gori”, naveo je Pažin.

Пратите нас на

Коментари38

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније