Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

25. 01. 2020. 14:31 >> 09:20
27

MCP

"Marković pokušao da manipuliše građanima"

Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista, Duško Marković pokušao je da grubo manipuliše građanima proglašavanjem mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija za čelnika nekog političkog pokreta, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Marković je kazao da se Amfilohije stavio na čelo anticrnogorske opozicije.

“Marković je u petak učinio grub pokušaj manipulacije građanima proglasivši mitropolita Amfilohija za čelnika nekog političkog pokreta, uzevši kao argument za to svoju tvrdnju da se mitropolit sastao sa dijelom crnogorske opozicije”, rekli su iz MCP.

Prema njihovim riječima, Marković nije objasnio da li bi to u isto vrijeme značilo da se Amfilohije stavio na čelo Vlade, kad se susreo sa njim na dan izglasavanja, kako su naveli iz MCP, diskriminatorskog i antiustavnog zakonskog propisa o obračunu sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom (SPC).

Iz MCP kazali su da se ne može smatrati ozbiljnom tvrdnja Markovića da u litiji nema mjesta za Crnogorce.

Prema njihovim riječima, sa obzirom na to da je Marković izuzetno dobro obaviješten čovjek, a imajući u vidu i njegove ranije dužnosti i rezultate posljednjeg popisa, on pouzdano zna da je potpuno nemoguće da u tako masovnim okupljanjima ne učestvuje i veliki broj onih koji su se na popisu izjasnili kao Crnogorci.

“Njegovo povjerenje u ”građansku i demokratsku” Crnu Goru moralo bi se iskazati i u poštenom odnosu i poštovanju ljudskih prava svih onih, Crnogoraca i Srba i onih, koji učestvuju u litijama od momenta usvajanja zakona, koji je usmjeren protiv njihovih zajedničkih svetinja”, navodi se u reagovanju.

Iz MCP kazali su da bi staranje o duhovnim potrebama pravoslavnih Srba i Crnogoraca Marković trebalo da prepusti Pravoslavnoj crkvi.

“A svoju ozbiljnost i privrženost ”građanskoj i demokratskoj” Crnoj Gori Marković vi najbolje pokazao vodeći računa o životnom standardu svih građana Crne Gore”, dodali su iz MCP.

Iz Mitropolije su naglasili da vrhovni nacionalni interesi Crne Gore mogu da se definišu samo u najširem mogućem konsenzusu građana, a ne, kako su naveli, prostim preglasavanjem i majorizacijom, kako je to učinjeno sa ovim “nesrećnim” zakonom, ali i u slučaju nekih ranijih odluka.

Iz MCP ističu da na litijama nema nikakve propagande o tome da će Crna Gora biti srpska.

“Jer je ona jednako svih nas - i Srba i Crnogoraca i svih drugih koji u njoj žive. Ne očekujemo od zamjenika predsjednika jedne građanske partije, a pogotovo ne od premijera jedne države koja sebe naziva građanskom, da tu stvarnost osporava”, rekli su iz Mitropolije.

Kako su naveli, svi građani Crne Gore, bez obzira na etničko i nacionalno opredjeljenje, imaju svoje mjesto na litijama koje Crkva organizuje, naročito oni kojima je na srcu obraz i dostojanstvo Crne Gore.

“Političko opredjeljenje je potpuno nevažno za one koji su u litijama, a one su samo utoliko političke koliko je njihova molitva usmjerena na promjenu zakonskog neprava koje je ustanovila skupštinska većina (uz hapšenje opozicionih poslanika), uvjerena u svoju mesijansku ulogu i zaogrnuta ideološko-političkim interesima”, navodi se u reagovanju.

Iz Mitropolije su ponavili da ostaju otvoreni za početak pravog, istinskog i transparentnog razgovora sa crnogorskim vlastima o svim otvorenim pitanjima, a prvo i najvažnije od njih je zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je, “ovakav kakav je, već proizveo neželjene posljedice po naše društvo”.

Kako su rekli, sve do sada predstavljalo je samo simulaciju dijaloga, bez ikakve želje za istinskim dogovorom sa strane vlasti.

“Što se tiče aluzija na slikanje trobojki po Crnoj Gori, uz ogradu da Mitropolija nije ni organizator, ni učesnik tih akcija i podsjećanje da glasno i aktivno obeshrabrujemo nošenje bilo kakvih zastava u Litijama, možemo samo da pomognemo Markoviću da se prisjeti da je upravo partija kojoj on pripada na više izbora izlazila sa trobojkama nego bez njih”, navodi se u reagovanju MCP.

Trobojka, kako su naveli, osnova je za zastavu Srbije, ali isto tako i Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Rusije.

“Pokazivati takvu odbojnost prema zastavi pod kojom je proglašena Kraljevina Crna Gora (a time uživa i zaštitu u skladu sa važećim zakonodavstvom Crne Gore), u najmanju ruku je vrlo neobično, osobito kad dolazi sa tako visokog mjesta države koja želi da baštini kontinuitet sa tom istom Kraljevinom”, dodaje se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније