Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

27. 01. 2020. 11:45 >> 12:00
2

OO DPS-A PORUČUJE

Ulcinjani da ne dozvole da im se ruši suživot

Opštinski odbor DPS Ulcinj pozvao je građane da ne dozvole da im se pod plaštom vjere ruši baš ono, što svaka religija propovijeda: suživot i tolerancija. Oni su kazali da se nikome neće otimati nijedan vjerski objekat i ko drugačije tvrdi, govori neistinu, saopšteno je iz DPS-a.

“Ulcinj je sve svoje različitosti, rješavao kroz dijalog i uzajamno poštovanje, objedinio i predstavljao ih na svim adresama kao svoje bogatstvo i primjer dobre prakse. Na ljudskosti i čovječnosti smo uvjek gradili međureligijski dijalog”, navodi se u saopštenju.

Iz ulcinjskog DPS-a kažu da njihovi sugrađani nikad nijesu dozvolili da se nacionalističko ludilo i mržnja prema drugom i drugačijem odomaći u Ulcinju.

“Vjerni najsvjetlijim tradicijama našeg društva, multietičnosti i interkulturalnosti, Ulcinjani su znali da sačuvaju svoje komšije, kumove i prijatelje, svoj grad i sebe same”, navodi se u saopštenju.

Opštinski odbor DPS poručuje da se nikome neće otimati nijedan vjerski objekat, neće se protjerivati nijedan vjernik.

“Ko drugačije tvrdi, govori neistinu! Vjerski objekti će služiti vjernicima za vršenje vjerskih obreda i molitve, što im je oduvijek i bila namjena, a ne za nacionalno i vjersko prebrojavanje”, kazali sui z DPS-a.

Zakonsko rješenje je , kako se navodi, najliberalnije u poređenju sa onima koje primjenjuju zemlje regiona, usklađeno je sa preporukama Venecijanske komisije i evropskim zakonodavstvom i nikog ne ugrožava.

“ Naprotiv, na pravno valjan način uređuje ovu važnu oblast. Smatramo da se kroz dijalog treba obezbijediti njegova održiva primjena”, navodi se u saopštenju.

Zamolili su građane da u svom ponašanju i djelovanju uvijek imaju u vidu moralna načela, koja traže obavezu uzdržavanja od svakog zlonamjernog i agresivnog nametanja svojih vjerskih principa i vjerovanja.

“Niko ne smije biti doveden u nepovoljniji položaj u odnosu na druge zbog svoje pripadnosti bilo kojoj vjerskoj zajednici.  Nemojmo dozvoliti da nam se pod plaštom vjere ruši baš ono, što svaka vjera propovijeda: naš suživot i tolerancija. Svako ima pravo da se zalaže za svoja vjerska i nacionalna uvjerenja, ali da nam je najvažniji zadatak očuvanje naše zajedničke kuće - Crne Gore”, zaključeno je u OO ulcinjskog DPS-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније