Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

28. 01. 2020. 11:12 >> 12:13
6

PARTIJE OSUDILE NAPADE

Na mržnju se ne smije odgovarati mržnjom

Građanski pokret URA i Socijaldemokratska partija osudili su jučerašnje incidente i pozvali građane da svoje legitimne stavove iskazuju na civilizovan i dostojanstven način, a sve političke i društvene aktere da se uzdrže od neodmjerenih poruka.

 

URA: Crna Gora vječna samo kao država svih etniciteta i religija

Građanski pokret URA najoštrije je osudio jučerašnji grupni napad na mladića ispred tržnog centra “Delta City“ i kasnije prebijanje dva crnogorska navijača, ali i niz drugih kamenovanja i provokacija uoči dočeka crnogorskih vaterpolista.

“Svi ti nemili događaji, koji služe za vještačko podizanje tenzija i kao uvod u začarani krug međusobnih nacionalnih prepucavanja, izazivaju stid i sram u svakom građaninu ove države koji vidi dalje od jeftine udbaške ili desničarske manipulacije. Taj konflikt stvaraju i stimulišu oni koji nas drže posvađanim posljednjih 30 godina. Vjerujemo da će se naša, građanska Crna Gora izdići iznad tuđih lutkarskih igara i da će prozreti podle namjere, koje imaju za cilj da sav politički i društveni život svedu na sukob dva nacionalna korpusa“, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA poziva i apeluje na mir, jer se “na mržnju ne smije odgovarati mržnjom, pogotovo u situaciji kada određene političke strukture navijaju za dalje zaoštravanje sukoba“.

SDP: Premalo nas je da bismo se poprijeko gledali 

Socijaldemokratska partija osudila je sve incidente koji su se desili u proteklih nekoliko dana u Crnoj Gori i pozivala sve građane da svoje legitimne stavove iskazuju na civilizovan i dostojanstven način, a sve političke i društvene aktere da se uzdrže od neodmjerenih poruka i da svojim djelovanjem pospješuju kulturu dijaloga, saopštila je liderka Draginja Vuksanović Stanković.

Istakla je da jednoumlje nije donijelo dobro I da na vjerske, nacionalne, političke, i svake druge različitosti treba gledati kao na bogatstvo Crne Gore. 

“Sazrelo je vrijeme da se ujedinimo oko dobra, oko poruka mira i tolerancije koje ovih dana i možemo da čujemo od mnogih društvenih aktera, a da sve legitimne razlike rješavamo dijalogom, kako i priliči svakom demokratskom društvu. Na svima nama je odgovornost da te poruke suživota i međusobnog uvažavanja budu jače od poziva na obračun, prebrojavanja "naših" i "njihovih", udaranja u nacionalne bubnjeve i mržnje prema komšijama”, navela je Vuksanović Stanković. 

Dodala je da nas je premalo da bismo se poprijeko gledali.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније