Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

29. 01. 2020. 14:39 >> 14:38

ĐUKANOVIĆ - DENDIAS

Članstvo u EU cilj, suština evropeizacija, a ne datumi

Članstvo u EU je cilj, a suština je evropeizacija, a ne datumi. Balkan treba vratiti njegovoj evropskoj kući, a Crna Gora vodi kvalitetan pregovarački proces i nastoji da bude dobar primjer u tom smislu" kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prilikom susreta sa ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo posjetom grčkog ministra, što nakon prošlogodišnje posjete predsjednika Grčke Pavlopulosa Crnoj Gori predstavlja dalji snažan podsticaj za unapređenje saradnje i intenziviranje dijaloga na najvišem političkom nivou.

Đukanović je ukazao na značaj ohrabrenja evropskih partnera i prijatelja poput Grčke, da ne zatvaraju vrata evropskoj perspektivi Regiona.

"Crna Gora visoko cijeni grčku podršku viziji pridruživanja Zapadnog Balkana EU" kazao je Đukanović. 

Ukazao je i na dobre odnose Crne Gore sa susjedima i aktivno učešće u regionalnim inicijativama, koje vidi kao poligon za sticanje vještina i prihvatanje vrijednosti koje su obaveza budućeg članstva u okviru EU.

Predsjednik je zahvalio grčkom ministru za bilateralnu podršku, posebno tokom pristupanja Crne Gore NATO i danas kada Grčka zajedno sa Italijom kontroliše naš vazdušni prostor.

Ministar vanjskih poslova Grčke potvrdio je da je integracija ZB u EU dugoročna politika njegove zemlje i da toj ideji ostaju posvećeni, uz ocjenu da je to pravi put za ekonomski i demokratski razvoj društva.

"Grčka je, nakon kriza koje je prošla, spremna da pomogne susjedima. Proširenje EU na Zapadni Balkan je pitanje geopolitike, a ne samo ekonomije ili ispunjavanja uslova", kazao je Dendias, navodeći da ta zemlja vodi aktivnu diplomatsku aktivnost u tom smislu.
 
Zajednički je ocijenjeno da dvije države mogu uraditi više na polju ekonomske saradnje. Jedan od glavnih preduslova je bolja infrastrukturna povezanost, što je i imperativ kada je u pitanju region i njegov prosperitet.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније