Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

30. 01. 2020. 08:56   >>  11:31 30

AMFILOHIJE SAOPŠTIO

Nije vrijeme za priču o temeljnom ugovoru

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio da on i Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, na čijem je čelu, "nijesu mogli niti htjeli" da zabrane predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da na Badnji dan dođe u Crnu Goru, već je to bila "bratska molba da se njegova posjeta odloži za neko bolje vrijeme".

"Za vrijeme u kome neće biti moguće zloupotrijebiti posjetu predsjednika Srbije i okrenuti je protiv SPC u Crnoj Gori i unutarnjeg zajedništva u Crnoj Gori. I danas mislimo da je naša molba bila na mjestu", rekao je Amfilohije za novi broj nedjeljnika Vreme.

Kako je rekao, "bili su to dani početka naših protesta".

"Naše autentične, duhovne i građanske pobune protiv pomenutog zakona (o vjeroispovesti). Dolazak predsjednika druge države među nezadovoljne ljude mogao se vrlo lako zloupotrijebiti kao njegov politički uticaj i interes, i kao njegovo pokroviteljstvo - što ne bi bila istina i što bi naudilo duhu tih sabranja", rekao je Amfilohije.

Na ocjenu da je na meti tabloida da pravi Crkvu zajedno sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, i da li zna otkud dolaze ti napadi, on je rekao da "otkud da dolaze - oni su lažni i nemaju nikakvog smisla".

"Bilo bi van pameti da radim na nečemu što bi naudilo i Crkvi i Crnoj Gori i što bi mi oduzelo hrišćanski i ljudski obraz", rekao je Amfilohije.

Povodom poziva crnogorskog premijera Duška Markovića Mitropoliji crnogorsko primorskoj da razgovaraju o zaključenju temeljnog ugovora, on je rekao kako "smatra da sad nije vrijeme za priču o ugovoru, ukoliko ne prepoznamo spremnost Vlade da djeluju (znaju oni kako to sve može) protiv spornih djelova teksta ovog i ovakog zakona".

"Jer, pored ovakvog zakona, svaki ugovor, makar bio satkan i od najboljih pravnih formulacija, ne bi imao nikakvo pozitivno dejstvo na odnose Crkve i države", rekao je Amfilohije. 

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније