Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

01. 02. 2020. 19:53 >> 22:41
51

TRIBINA U BEOGRADU

Politika Beograda prema CG i dalje dominantno nacionalistička

"Crkva, Srbija, Crna Gora - Novi srednji vek" naziv je tribine foruma pisaca i građanskog demokratskog foruma koja je održana u Beogradu. Sa tribine je poručeno da je politika zvaničnog Beograda prema Crnoj Gori i dalje dominantno nacionalistička ali i da okupljanja vjernika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori ne vide kao vjersko već političko djelovanje.

Kako je crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti uspio da ogolipolitiku zvaničnog Beograda ali i dijela opozicije, kako se nakon 30 godina, opet, kako kažu dešava narod i koliko je i da li je moguća odvojenost crkve od države kao ustavna kategorija? Na ova pitanja pokušali su odgovoriti učesnici tribine "Crkva, Srbija, Crna Gora - Novi srednji vek".

Već je i sama rasprava a onda i Zakon o slobodi vjeroispovijesti otvorio mnoga pitanja, za neke sasvim nenadano za druge očekivano u odnosima zmeđu Srbije i Crne Gore ali i u odnosima unutar dvije zemlje, misli Aleksandar Olenik advokat i predsjednik Građanskog demkratskog foruma.

"Odjedanput smo imali i imamo i dalje poplavu velikosrpskog nacionalizma koji kao da je bio negdje sakriven, čučao i čekao pravi trenutak ili pogodan momenat da se pojavi i da ponovo krene sa 'događanjem naroda' takozvanim koje smo imali krrajem 80-ih a evo nismo ni znali da možemo da imamo to ponovo", kazao je Olenik.

I predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić saglasan je aktuelni trenutak podsjeća na vrijeme prije 30 godina po scenografiji i važnim igračima, kaže on.

"Ovo je dovršavanje jedne ere. To je moja poenta. Ovo je kraj postmiloševićeve Srbije, ovo je agonija", kazao je Janjić.

Učesnici tribine litije i proteste Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ali i u regionu ne vide kao vjersko već političko djelovanje. Advokat Vlatko Sekulović smatra da je osnovno pitanje koje treba postaviti SPC pitanje - Da li ona priznaje crnogorsku naciju.

"Zato što se onda postavlja naredno pitanje - Da li je SPC u Crnoj Gori a i šire otvorena za sve nacije ili ne? Jer oni stalno igraju sa dva elementa, čas su pomesna odnosno teritorijalna organizacija a čas su nacionalna", kazao je Sekulović.

I državnost Crne Gore se u Srbiji kažu i ako tako ne djeluje tretira kao greška i objašnjavaju: "Zvanični Beograd formalno kaže mi poštujemo suverenitet i samostalnost Crne Gore ali onda neformalnim akanalima, pogotovo medijima koji su pod direktnom kontrolom zvaničnog Beograda i koje svi gledaju i kupuju u Crnoj Gori ta državnost se podriva na svakom koraju i poslije se šalje poruka da je ta državnost nešto privremeno", kazao je Olenik.

Vrijeme je da Srbija prekine sa miloševićevskom matricom i da zbilja počne voditi neutralnu politiku, poručuju učesnici tribine, da poštuje komšije suštinski prizna da granice postoje.

Anka Radović, TVCG

Пратите нас на

Коментари51

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније