Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

02. 02. 2020. 20:13 >> 23:23
16

BALETIĆ

SPC opozicija državi, ne priznaje je, lijek je dijalog

Reditelj Branko Baletić smatra da Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije samo vjersko pitanje. Prema njegovim riječima, zakon je otkrio da je u stvari Srpska pravoslavna crkva (SPC) opozicija ne samo partiji već državi Crnoj Gori koju, kako kaže, ne priznaje. Rješenje situacije vidi u dijalogu koji će u konačnom dovesti do potpisivanja temeljnog ugovora.

Rođeni Beograđanin, reditelj, Branko Baletić, koji je odlučio da beogradske ulice zamijeni podgoričkim ispisujući stranice života na obje adrese izdavaja onu na kojoj piše da je od odnosa između dvije države važniji onaj između dva naroda.

"Ja sam sasvim siguran da u Srbiji ljudi ne mrze Crnu Goru i Crnogorce kao što ni u Crnoj Gori ne mrze Srbe i Srbiju ali manipulacijama se stiče, vrlo često, takav utisak. Ima nerazumijevanja položaja i pozicija jedne i druge države", kazao je Baletić.

Nerazumijevanje je, kaže Baletić, uglavnom rezervisano za elite, intelektualne i političke a danas su ga upravo one fokusirale na Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

"Ono što ovdje nije u redu je što se ovo prikazuje samo kao vjersko pitanje. Očigledno je pozadina nešto drugo. Tu su i finansije, praktično se SPC u Crnoj Gori promoviše kao opozicija državi a ne samo partiji, i tu je veliki problem. Govori se o svetom ovom, svetom onom a o svetoj državi se ne priča puno jer je SPC i ne priznaje", kazao je Baletić.

Nabrajajući svetosti, insistira na onoj koja bi u ovom vremenu morala biti najsvetija, a zove se, dijalog.

"Lijek za ovu situaciju ipak je dijalog i on se mora voditi i to što prije. Ja prepoznajem čitav niz događaja koji je bio prije 30-ak godina i u Bosni i Hrvatskoj i u Srbiji, uvijek je crkva tu prva započinjala, tu su nastajali problemi pa se poslije završavalo barikadama", dodaje Baletić.

Ukazujući na lijek, Baletić ne zatvara oči pred uzrokom stanja.

"Ovaj zakon nije sasvim dobar. Znam bar jednog stručnjaka koji nije bio uključen u to ali nije ni ukucan u kamen. Dakle, dijalogom bi se sigurno moglo doći do toga da se konačno reguliše status SPC u Crnoj Gori", kazao je Baletić.

U svakom je vremenu potrebna mudrost. U ovom, Baletić podsjeća na najveću, "vrijeme je da naučimo da živimo jedni s drugima".

Tanja Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније