Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan ]

03. 02. 2020. 08:09 >> 15:19
99

AMFILOHIJE ODGOVORIO

Spremni za sastanak sa Markovićem

Predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) spremni su da se sastanu sa premijerom Duškom Markovićem sa nadom da je Vlada iskreno opredijeljena za konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora u cilju da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili sve diskriminatorne odredbe u njemu.

Na sajtu MCP objavljen je odgovor mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija na Markovićev poziv na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

"Spremni smo da se, imajući u vidu odluke Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crpke (SPC) i Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, i poštujući Ustav, sastanemo sa Vama sa nadom da ste iskreno opredijeljeni za konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu", navodi se u pismu.

Amfilohije je poručio da se isključivo poslije rješenja tog ključnog problema današnje Crne Gore, može i treba otvoriti dijalog radi rješavanja drugih, veoma složenih pitanja.

"Kao što je povraćaj (restitucija) imovine koju je komunistički režim poslije Drugog svjetskog rata bespravno i besudno oduzeo od Pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve, Islamske zajednice i građana, a što je međunarodna i zakonska
obaveza Crne Gore", rekao je Amfilohije.

On je kazao da se poslije rješenja ključnog problema, može otvoriti i dijalog za pripremu i zaključivanje Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore.

"I ovih dana smo napomenuli da i najbolji ugovor između Crkve i države uz postojanje ovakvog zakona ne bi imao nikakvog smisla i značaja", naveo je Amfilohije.

Kako se navodi u pismu, Amfilohije očekuje da MArković, ukoliko želi istinsko rješenje problema, zakaže sastanak kojem bi, osim njega, prisustvovali i vladike budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Пратите нас на

Коментари99

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније