Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

05. 02. 2020. 16:11   >>  17:41 16

MARKOVIĆ U PISMU

Vlada spremna za dijalog i kompromis

Predsjednik Vlade Duško Marković uputio je danas relevantnim političkim i društvenim činiocima pismo kojim ih poziva na dijalog o svim pitanjima koja će pomoći da se prevaziđu podjele i iznađe zajednički imenitelj u interesu građana i naše evropske perspektive, saopšteno je iz Vlade.

„Članstvo Crne Gore u EU i njegov značaj za budućnost naše zemlje, i generacija koje dolaze, prevazilazi sve dnevno-političke interese, i na nama je da učinimo dodatan napor da pokrenemo i postignemo politički konsenzus oko ovog suštinskog pitanja“, navodi se u pismu premijera Markovića.

Dio toga svakako je i dijalog i dogovor o izbornom zakonodavstvu i povezanim uslovima za izbore, što je neophodno za jačanje međusobnog povjerenja koje je preduslov svakog napretka.

„U tom kontekstu, spremni smo za otvoren i iskren razgovor i dogovor kako bismo dodatno poboljšali zakonske i ostale preduslove koji se tiču izbornog procesa, bilo da se radi o medijskom zakonodavstvu, zakonima u pravosuđu odnosno drugim propisima koji će unaprijediti vladavinu prava, što će sve doprinijeti i uspješnim reformama iz evropske agende“, naveo je predsjednik Vlade.

Premijer Marković je siguran da politički konsenzus i kompromis, vođen našom integracijom u EU, stabilnošću i bezbjednošću zemlje, od nas očekuju i naši građani i birači, kao i međunarodni partneri.

"U tom duhu, otvoreni smo za svaku inicijativu koja će tome doprinijeti. Na ovaj način ćemo potvrditi političku zrelost i posvećenost, kakva se očekuje od zemlje članice NATO i najnaprednijeg kandidata za članstvo u EU", naveo je Marković.

Produbljivanje podjela, navodi se u pismu premijera, nije ni u čijem interesu osim onih koji ne žele napredak Crne Gore i njeno članstvo u EU. "Umjesto u prošlost treba da gledamo u budućnost i u ono što vjerujemo da svi, kao država i društvo, dijelimo – a to je evropski cilj: „Zbog toga je Crnoj Gori potreban savez za Evropu", navodi premijer.

Predsjednik Marković je konstatovao da su demokratski izbori po međunarodnim standardima, u kojima će svi imati jednaku šansu,  zajednički interes i neophodan preduslov za završne faze pregovora sa EU koja nas u narednih nekoliko godina očekuje.

„Iako Vlada kao predstavnik vladajuće većine nosi posebnu odgovornost, nju ima i opozicija, da bude kontrolor vlasti i učini je boljom, ali i da doprinese u ispunjenju zajedničkog cilja“, navodi se u pismu premijera Markovića.

On vjeruje da za to ima kapaciteta na strani Vlade, ali i na strani političkih aktera koji su izvan nje, kao i svih drugih društvenih činilaca koji ne pripadaju ni Vladi ni političkim partijama.

„Zato smo u potpunosti spremni za dijalog i kompromis o ovim i svim pitanjima koja će pomoći da se prevaziđu podjele i iznađe zajednički imenitelj u interesu građana i naše evropske perspektive“, zaključuje se u pismu predsjednika Vlade Crne Gore.

Pismo premijera Markovića poslato je parlamentarnim opozicionim partijama, predstavnicima akademske zajednice, NVO koje se bave pitanjima važnim za evropske integracije, štampanim medijima, a Vlada ostaje otvorena za inicijative svih aktera koji smatraju da svojim učešćem mogu da doprinesu ostvarivanju pomenutih ciljeva.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније