Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

05. 02. 2020. 19:28 >> 19:25
11

DEMOKRATE I SNP

"Odluka policije neće posvađati građane"

Odluka Uprave policije da ubuduće ne obezbjeđuje litije koje organizuje MCP, nezakonita je i protivustavna i neće posvađati građane Crne Gore, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore. Iz SNP-a su saopštili da je obezbjeđivanje litija zakonska obaveza Uprave policije.

Cijeneći okolnosti i aktuelna dešavanja policija je donijela odluku da u narednom periodu neće obezbjeđivati litije, a svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama u gradovima naše države snosiće organizatori, navodi se u saop[tenju Uprave policije.

“Uprava policije je previdjela činjenicu da su litije molitveni skupovi kojima se ispoljavaju vjerska osjećanja i ostvaruje sloboda vjeroispovijesti, pa je ovakvim saopštenjem direktno osporila pravo građana na ispoljavanje vjerskih osjećanja zagarantovanih Ustavom Crne Gore”, poručuju Demokrate.

Kažu i da se na taj način dodatno pokazuje koliko je i neiskren poziv na dijalog premijera Duška Markovića koji je upućen Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

“Građani Crne Gore su prevazišli podjele, udružili se bez obzira na nacionalne i vjerske različitosti”, saopštile su Demokrate.

Kažu i da takva odluka Uprave policije dokaz da aktuelni režim nema demokratski odgovor na legitimne zahtjeve iznijete tokom mirnih okupljanja građana.

“Sa tih okupljanja mogle su se čuti samo poruke mira, ljubavi, zajedništva, bratske sloge, a slali su ih pripadnici različitih religija ukazujući da žele promjenu jednog zakona koji je neustavan i koji krši ustavom zagarantovana prava. Takav protest je civilizacijska tekovina i demokratsko pravo svakog građanina”, navode Demokrate.

SNP: "Obezbjeđivanje litija je zakonska obaveza"

Socijalistička narodna partija najoštrije osuđuje današnju odluku vrha Uprave policije da snage reda više ne obezbjeđuju litije koje organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska.

"Mi u SNP-u smatramo da mirnim litijama obezbjeđenje nije ni potrebno, ali je svakako značila pomoć časnih i profesionalnih predstavnika saobraćajne policije. Uostalom, to je i zakonska obaveza Uprave policije", smatraju u SNP-u.

Posle svega, kako smatraju u SNP-u, sasvim je jasno da Đukanoviću i DPS-u nije cilj ulazak u Evropsku uniju.

"SNP, skupa sa građanima, nastavlja dostojanstvenu odbranu vrijednosti", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније