Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

06. 02. 2020. 10:52   >>  10:58 3

MARKOVIĆ U BUDVI

U CG službuje 600 sveštenika, prijavljeno svega 20

U Crnoj Gori službuje najmanje 600 sveštenika, a Mitropolija crnpogorsko primorska (MCP) državi je prijavila njih dvadesetak, za koje takođe već deceniju ne plaća dažbine koje su po zakonu dužni da plaćaju svi drugi, kazao je zamjenik predsjdnika DPS-a Duško Marković na sjendici OO U Budvi.

Marković je govoreći o aktuelnom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti naglasio da se Crna Gora sada nalazi pred posljednjim izazovom, kako bi bila napredna, stabilna i vječna. On je rekao da će Vlada prihvatiti dijalog sa crkvom, jer iako zna šta stoji iza scene ali da je cilj bolje razumijevanje, približavanje stavove i traganje za rješenjem zarad dobra Crne Gore i njenih građana.

“Ne bih dozvolio da nas bilo koji zakon, pa ni ovaj, sukobljava jedne sa drugima. Ali ovdje nije problem Zakon o slobodi vjeroispovijesti - on je samo povod da se pokuša srušiti Crna Gora”, istakao je Marković.

On je negirao da u Crnoj Gori postoji asimilacija srpskog naroda i da je on ugrožen, ocjenivši takve tvrdnje dijelom propagande.

"Naprotiv, u Crnoj Gori na snazi je cjelovita demokratija gdje su srpske stranke vlast u nekoliko velikih crnogorskih opština, i gdje Srbija na naše tržište plasira i do milijardu eura robe", istakao je zamjenik predsjednika DPS-a.

Marković je komentarisao i stavove mitropolita po pitanju odnosa crkve i države.

"Amfilohije tvrdi da je crkva iznad države, poručujući nam da crkva ne treba da poštuje našu suverenost, nezavisnost i slobodu našeg građanskog društva. Ako patrijarh cijele Rusije utvrdi da je ruska crkva iznad ruske države, onda ćemo mi to pravo priznati Amfilohiju. Ali tome nema pomena!", rekao je Marković.

Zamjenik predsjednika DPS-a osvrnuo se i na privilegije koje je država omogućila Mitropoliji.

“Mi, ova vlast, koju su prokleli, omogućili smo na njihov zahtjev, da crkvena imanja koja su im poklonile i zavještale vaše porodice, pretvore u biznis zone. U pojedinim naseljima sa po 50.000 kvadrata u objektima za hotele, vile, turizam, trgovine i šoping centre. Pa ko je zapravo izvršio prenamjenu crkvenoga imanja - vlast ili Crkva!", kazao je premijer.

Na sjednici Opštinskog odbora Budva analizirana je trenutna politička situacija u Crnoj Gori. Kako je saopšteno iz OO DPS Budva u konstruktivnim diskusijama pokazana je odlučnost da se istraje u utemeljenim politikama partijskog rukovodstva koje Crnu Goru vode putem napretka, prosperiteta, multietničkog i multikulturalnog sklada.

Izražena je i zabrinutost dosadašnjim vođenjem grada, jer je, kako su kazali, "odlazeća gradska vlast nastavila sa grubim urušavanjem imidža Budve kao metropole turizma".

"Konstatovana je i apsurdnost situacije u kojoj se Budva nalazi. Oni koji treba da vode i razvijaju ovu opštinu, čine suprotno - parališu je, i to zbog sitnih političkih poena koje pokušavaju, zloupotrebljavajući vjerska pitanja, da pokupe od jednog dijela naroda. Ne iznenađuje takav stav političkih profitera, jer svjesni da gube utakmicu na terenu politike pretrčali su brže bolje na teren crkve i vjere, manipulišući najtananijim osjećanjima građana. Poručujemo im da ćemo ih i na tom polju ogoliti i pokazati njihovo pravo lice i namjere", navodi se u saopštenju OO DPS Budva.

Sjednicom je predsjedavao Predrag Jelušić, a sjednici je ispred Izvršnog odbora DPS-a prisustvovao Andrija Radman. Osim članova Opštinskog odbora, prisustvovali su i članovi partije u proširenom sastavu. Na sjednici je jednoglasno izabran potpredsjednik OO DPS Budva, poslanik u Skupštini Crne Gore, Nikola Divanović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније