Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

06. 02. 2020. 16:18 >> 16:15
2

GA

Vladin poziv na dijalog odgovoran potez

Vladin poziv na dijalog svim relevantnim političkim i društvenim činiocima izuzetno je odgovoran potez, jer su dijalog i spuštanje tenzija potrebni, ocijenio je predsjednik Građanske alijanse (GA) Boris Raonić i rekao da će ta nevladina organizacija učestvovati u dijalogu.

Iz GA uputili su apel svim ostalim subjektima, civilnog društva, političkih partija i vjerskih organizacija da prihvate dijalog, "sjednu za sto“ i da se vidi u kojem pravcu Crna Gora u narednom periodu treba da ide.

"Ovo je izuzetno odgovoran potez koji treba pohvaliti, jer je crnogorskom društvu u ovom trenutku potreban dijalog i spuštanje tenzija, imajući u vidu da se nalazimo u veoma ozbiljnom trenutku“, rekao je Raonić agenciji Mina.

Kako je naveo, jedino što zabrinjava je to što crnogorsko društvo ne baštini kulturu dijaloga.

Raonić je kazao da ishod dijaloga može biti pozitivan ukoliko sve strane budu dobro koordinisane, iskrene u tom razgovoru i ako im opšti društveni interes bude primaran.

Upitan šta očekuje od dijaloga u dijelu stvaranja uslova za fer i slobodne izbore, on je odgovorio da se pitanje izbornog zakonodavstva mora riješiti.

Kako je kazao Raonić, do sada je uložena ogromna energija, a nije maltene ništa urađeno po pitanju ključnog izbornog zakona.

Kako je dodao, pitanje stvaranja uslova za fer izbore jeste primarno, ali ni ostala pitanja ne mogu se zapostaviti, pogotovo ona koje se odnose na Tužilaštvo, Ustavni sud i ostale pravosudne institucije.

Upitan da li je trenutno tema evropske integracije Crne Gore u sjenci dešavanja oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Raonić je odgovorio da je pitanje transformacije, tranzicije i demokratizacije društva koja se ogleda u procesu evropske integracije ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu, trenutno u drugom planu.

Na pitanje kakvu poruku Crna Gora šalje međunarodnoj zajednici, imajući u vidu aktuelnu situaciju, on je odgovorio da u ovom trenutku poručujemo da mali broj aktera zaista želi da radi na demokratizaciji društva.

"Preveliki je broj onih koji žele da se domognu pozicije moći i sa te pozicije neke svoje uske interese ostvare. Ukupni boljitak i interesi građana nažalost su većini političkih subjekata stvar koja nije u primarnom interesu“, naveo je Raonić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније