Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

06. 02. 2020. 17:55 >> 18:01
12

SAOPŠTENO IZ PZP-A

Medojević pisao Trampu

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević pisao je američkom predsjedniku Donaldu Trampu, kojeg je, kako je saopšteno iz PzP, informisao o situaciji nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Koristim ovu priliku da ponovo ukažemo na izrazito negativni razvoj situacije u Crnoj Gori u kojoj aktuelni predsjednik države i predsjednik vladajuće komunističke partije DPS, Milo Đukanović javno demonstrira svoje političke ideje kojima nema mjesta u savremenoj demokratskoj Evropi", pisao je Medojević.

"U svom intervjuiu datom državnoj TV stanici pod kontrolom njegove partije, Đukanović je, između ostalog rekao: “Tu nezavisnost kroz podjelu vlasti vam je dala ova država usvajajući Ustav. Ta nezavisnost svakako nije beskonačna. Ukoliko želite da budete beskonačno nezavisni nemojte da radite u tim državnim organima i najbolje - nemojte da živite u ovoj državi. Ali, ako ste se prihvatili da budete dio izvršne ili zakonodavne ili tužilačko-sudske vlasti, onda ste u obavezi da ne kao običana čitalac na ovaj ili onaj način tumačite određene pojave koje opisujemo kao neupitan atak na državu Crnu Goru, na njene suštinske nacionalne interese, nego ste obavezni da to prepoznajete i ponašate u skladu sa svojim ovlašćenjima u odbrani crnogorskog nacionalnog interesa. To se nedovoljno radi i to je pokazala ova situacija i pokazala potrebu da državo djeluje kao efikasan i skladan sistem bez obzira na podjelu vlasti". U trenutku kada najmanje jedna trećina ukupnog stanovništva mjesecima protestuje zbog skandaloznog Zakona kojim se nacionalizuje imovina jedine kanonske pravoslavne hrišćanske crkve i dovodi u pitanje nastavak njenog slobodnog djelovanja u Crnoj Gori, Đukanović, sa pozicije Predsjednika države, poziva državne institucije i organe na “jedinstvo vlasti” u sprovođenju njegovih ličnih interesa i odluka u obračunu sa političkim neistomisljenicima i jedinom kanonskom pravoslavnom hrišćanskom crkvom i njenim vjernicima", naveo je Medojević.

On je ocijenio da Đukanović time javno ukida ustavnu podjelu vlasti na izvršnu, zakodnavnu i sudsku, a svim sudijama, tužicoma, poslanicima i ministrima koji to ne žele naređuje da podnesu ostavke ili napuste Crnu Goru.

Đukanović, kako navodi poslanik DF-a, kao predsjednik države, članice NATO, poziva državne organe i institucije da masovno krše Ustav i zakone i sprovedu progon neistomišljenika, isključivo u cilju očuvanja svoje lične vlasti.

"Ovako drsko i opasno izrugivanje demokratskim principima i javno pozivanje na linč i progon, od strane Predsjednika države članice NATO, koja je kandidat za članstvo u EU, mora naići na jasan i njemu razumljiv odgovor svih ključnih demokratskih lidera Evrope i svijeta. Poruka da su mirno rešavanje političkih kriza, poštovanje Ustava, principa podjele vlasti i nezavisnosti institucija, poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, temljene vrijednosti savremene evropske civilizacije i da su ovakve despotske, antidemokratske i totalitarne ideje u direktnoj suprotnosti sa demokratijom i standardima EU i NATO. Nadam se da ćete iskoristiti Vaš lični autoritet i podržati napore demokratske opozicije, slobodnih medija, nezavisnih pojedinaca i pravoslavne hrišćanske Crkve da se duboka politička kriza riješi mirnim demokratskim putem, bez nasilja i totalitarnih represivnih postupaka, za koje smo mislili da su ostali iza nas rušenjem Berlinskog zida i kolapsom komunizma u Evropi", naveo je Medojević.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније