Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

07. 02. 2020. 11:11 >> 11:29
9

ČUKIĆ ZA RCG

Cilj Mitropolije da zadrži neprirodan status

Litije koje Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje eksplicitno su političkog, a ne vjerskog karaktera, poručio je u razgovoru za Radio Crne Gore publicista Slobodan Čukić.

 

Mitropolitu Amfilohiju nije ni do kakvih pregovora sa Vladom, smatra Čukić, već je cilj da Mitropolija zadrži sadašnji, kako je kazao, neprirodni položaj i status u Crnoj Gori.

“Ne radi se ni o kakvom vjerskom okupljanju, nego se radi o eksplicitnom političkom djelovanju u kojem mitropolit Amfilohije Radović očigledno predstavlja osu oko koje se vrti političko djelovanje opozicionih stranaka", kazao je Čukić.

Zvanična Srbija, po mišljenju Čukića,  koristi situaciju kako bi na dnevni red postavila pitanje konstitutivnosti srpskog naroda u Crnoj Gori.

“U prvi plan je izašla priča o takozvanoj ugroženosti srpskog naroda u Crnoj Gori. Međutim, ta priča je mnogo starija, riječ o planu , dakle o namjeri, da se obezbijedi položaj konstitutivnosti, na način koji bi politički omogućio da se Crna Gora dovede na položaj Bosne i Hercegovine”, kaže on. 

Publicista Slobodan Čukić poručuje da nije suština kome će pripadati srednjevjekovni manastiri, već je pravo pitanje kome pripadaju zdanja koja su gradil bratstvenici u selima.

“Suština je dakle u onim stotinama i hiljadama seoskih crkava. Dakle naš narod nije bio u istorijskoj situaciji da gradi dvorce, da gradi velike crkvene objekte, ali jeste bio u situaciji da gradi male crkve koje su na jednako plemeniti način odražavale njegovu vjersku i duhovnu suštinu”, dodao je publicista.

Ukazuje da je najveća vrijednost Crne Gore suživot. Vjeruje da, uprkos pokušajima sa strane, tu civilizacijsku vrijednost našeg društva, niko neće uspjeti da ugrozi.

Bojan Đinović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније