Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Agencija Anadolija, Objavila: R.B. ]

10. 02. 2020. 20:19   >>  23:31 8

ČAVUŠOGLU NAJAVIO

Erdogan u CG u narednih šest mjeseci?

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu započeo je danas zvaničnu posjetu Crnoj Gori razgovorima sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom Fejzićem, javlja agencija Anadolija. Osim Fejzića, turskog šefa turske diplomatije su u medresi "Mehmed Fatih" u Milješu, dočekali i predstavnici Albanaca i Bošnjaka kao i turski alumnisti i investitori.

Čavušoglu je istakao da je Turska prijatelj Crnoj Gori, te je prenio pozdrave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. On je rekao da je Turska postavila cilj da 2023. godine bude deseta ekonomska sila u svijetu i treća u Evropi.

“Kako smo do danas postizali naše ciljeve tako ćemo i ubuduće. Naša snaga nije uperena protiv bilo koga. Kako mi jačamo tako pomažemo ljudima koji su u teškoj situaciji”, rekao je on.

On se zahvalio građanima Crne Gore što nijesu podržali puč protiv turskog predsjednika. Istakao je i da se Turska pod vodstvom Erdogana izborila sa teškoćama iznutra i spolja.

“Na kraju smo bili suočeni sa izdajničkim pokušajem puča i pobjedili smo sa našim narodom. I sada se sa njima borimo i želim da vam se zahvalim što niste dali priliku da te izajice nađu svoje utočište u Crnoj Gori. Nastavite da budete oprezni”, rekao je Čavušoglu.

Dodao da dvije države imaju dobru saradnju u svim oblastima i poručio da će Turska podržati članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji kao što je učiniti prilikom učlanjenja u NATO. 

“Oni koji žive van Turske da na najbolji način budu na usluzi državi i podržavamo ih da što više investiraju u Crnu Goru. Tražimo od privrednika da podrže privrednu platformu naše ambasade u Crnoj Gori. Ponosni smo na uspjeh naših privrednika”, kazao je turski ministar.

Čavušoglu je rekao da su veze dvije države jake i podsjetio da je Turska imenovala Sadata Hajdarpašića za počasnog konzula u Bijelom Polju. On je kazao da dvije države treba da sarađuju u oblasti turizma, tehnike, vojne industrije i robne razmjene.

“Svaki građanin Crne Gore ima neku vezu sa Turskom. Tako da je mir i spokoj muslimana u Crnoj Gori kao i naš mir i spokoj”, rekao je Čavušoglu. 

Na pitanje jednog od učesnika skupa kada će turski predsjednik posjetiti Crnu Goru, Cavusoglu je rekao da bi on trebao da posjeti Crnu Goru u narednih šest mjeseci.

“Prošle godine sam htio da dođem i tri puta sam morao da odustanem. Nadam se da će i predsjednik doći u Crnu Goru.”

Čavušoglu je podsjetio na pogibiju pet turskih šehida u napadu sirijskih režimskih snaga i zahvalio se građanima Crne Gore na podršci Turskoj. 

“Unutar granica učinićemo sve kako bi iz korjena iskorjenili terorizam”, istakao je Čavušoglu.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je kazao da je Turska bitna za sve mislimane u Crnoj Gori ali da su dobri i odnosu dvije zemlje. On je izrazio hatarnamu zbog pogibije pet turskih vojnika u napadu sirijskih režimskih snaga u Idlibu.

“Turska je blizu uništavanja terora na granicama i radi na tome da ga očisti oko granica. Želimo im svako dobro”, kazao je Fejzić. 

Čavušoglu je prije sastanka u medresi posjetio Nizamsku džamiju u Opštini Tuzi, čiju je rekonstrukciju 2010. godine završila Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). On je sa okupljenima proučio dovu za poginule turske vojnike.

Čavušoglu će se sjutra sastati sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније