Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.B. ]

12. 02. 2020. 21:46   >>  21:43

SNP CG

"Preduzeti mjere za opstanak gradova"

U Crnoj Gori se moraju preduzeti konkretne aktivnosti kako bi se zaustavila bijela kuga koja sve više prijeti cijeloj državi, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

 Iz te partije su naveli da najnoviji podaci Zavoda za statistiku MONSTAT pokazuju da se prirodni priraštaj u Crnoj Gori od 2016. godine smanjio skoro duplo.

„Statistika ukazuje na zabrinjavajući trend o kome se mora povesti računa: broj opština u kojima je evidentiran negativan prirodni priraštaj u prošloj godini porastao je na 16“, kazali su iz SNP-a.

U tim tendencijama, kako su naveli, prednjače opštine u sjevernom regionu, ali njihovu sudbinu sve više dijele i pojedini gradovi u južnoj i centralnoj regiji - Nikšić, Cetinje, Herceg Novi, Ulcinj.

„Očekivano, i dalje je situacija najgora u Pljevljima, gdje je razlika između umrlih i novorođenih bila 213“, kaže se u saopštenju SNP-a.

Prema njihovim riječima, u čak 14 opština broj stanovnika se smanjio, a statistika pokazuje da najviše građana odlazi iz Bijelog Polja, Nikšića i Pljevalja.

„Iako se predsjednik Vlade svojevremeno hvalio da je njegova administracija uložila milijardu EUR u sjever, i da je taj region „jedno veliko gradilište“, čini se da te napore i ulaganja stanovnici sjevernih opština ne vide i ne osjećaju nikakav boljitak, zbog čega se i odlučuju za napuštanje svojih rodnih mjesta“, kazali su iz SNP-a.

Kako su naveli, loša ekonomska situacija, nedostatak radnih mjesta, propale fabrike koje su nekada zapošljavale hiljade radnika, korupcija i partijsko zapošljavanje, kratak su opis stanja u kojem se nalaze gradovi na sjeveru.

„Umjesto bacanja prašine u oči javnosti, moraju se preduzeti konkretni koraci kako bi se zaustavila bijela kuga koja sve više prijeti cijeloj zemlji“, naglasili su iz SNP-a.

U toj partiji smatraju da su otvaranje novih radnih mjesta, stimulisanje mladih parova na ulazak u brak putem obezbjeđivanja beskamatnih stambenih kredita, dodjela novčane pomoći za veći broj djece, vraćanje dječijeg dodatka i slično, ključne mjere koje treba preduzeti.

„Naravno, za preduzimanje ovakvih poteza potrebna je odgovorna vlast kojoj će prioritet biti dobro građana, a ne bogaćenje vladajuće elite i sa njom povezanih pojedinaca“, zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније