Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

12. 02. 2020. 19:22 >> 19:21

SASTANAK U BRISELU

NATO posvećen očuvanju globalnog mira

NATO će nastaviti da pruža odlučan odgovor kada je u pitanju borba protiv terorizma, koji zahtijeva angažovanje cjelokupne međunarodne zajednice. To je ocijenjeno na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane, koji se održava u Briselu, a na kojem učestvuje i crnogorski ministar Predrag Bošković.

Prvi godišnji sastanak predstavlja priliku da ministri odbrane sumiraju učinke u protekloj godini, kao i da na osnovu ostvarenih rezultata, daju smjernice za dalji rad na sprovođenju aktivnosti Alijanse u cilju jačanja kolektivne odbrane.

“Još jednom je naglašeno da saveznice ostaju čvrsto posvećene očuvanju globalnog mira i bezbjednosti i da, u tom cilju, nastavljaju da djeluju u skladu sa principima projektovanja stabilnosti, uzimajući u obzir važnost postojanja stabilnog okruženja na granicama Alijanse”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U tom kontekstu, bilo je riječi o nastavku angažmana savezničkih snaga u mirovnim misijama i operacijama, a naglašeno je i da će NATO nastaviti da pruža odlučan odgovor kada je u pitanju borba protiv terorizma, koji zahtijeva angažovanje cjelokupne međunarodne zajednice.

Kako je saopšteno iz MO ministri su istakli da će saveznice sa pažnjom pratiti dešavanja na Bliskom istoku kako bi se, uz sveobuhvatan pristup, našlo najbolje rješenje za uspostavljanje dugoročne stabilnosti.

Bošković je istakao da Crna Gora, kroz angažovanje pripadnika u okviru međunarodnih misija i operacija, jasno pokazuje posvećenost naporima Alijanse usmjerenih ka jačanju sveukupne bezbjednosne situacije.

Govoreći o važnosti zajedničkih napora saveznica u suočavanju sa prijetnjama koje dolaze iz pravca istočnih granica Alijanse, ministar je podsjetio da je tokom decembra u Letoniju upućena treća rotacija, čime je nastavljen aktivan doprinos Ojačanom prisustvu Alijanse na Istoku – eFP.

Takođe, Bošković je naglasio i važnost produbljivanja strateškog partnerstva sa Evropskom unijom, odnosno snaženja transatlantskog partnerstva, u cilju efikasnijeg suočavanja sa izazovima koje sa sobom nosi savremeno bezbjednosno okruženje, a koje karakteriše kompleksnost, nepredvidivost i međusobna povezanost međunarodnih aktera.

“Imajući u vidu da su gotovo sve saveznice ratifikovale Protokol o pristupanju, ministri su pozdravili ulazak Sjeverne Makedonije u Alijansu u narednih nekoliko sedmica, ističući da će to pozitivno uticati, ne samo na unutrašnje prilike u toj zemlji, već i na Zapadni Balkan u cjelini”, saopšteno je iz MO.

Pristupanje Sjeverne Makedonije, kako navode, biće najbolja potvrda politike otvorenih vrata i dokaz da posvećenost reformama daje konkretne rezultate.

Ministri su ponovili punu posvećenost Alijanse Zapadnom Balkanu, uz naglasak da se stabilnost ovog regiona ne može posmatrati odvojeno od cjelokupne evroatlantske zajednice.

Na marginama sastanka, ministar je potpisao Amandman na Memorandum o razumijevanju, koji se odnosi na multinacionalnu saradnju u vezi sa nabavkom odlučujuće municije kopnene vojske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније