Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Antena M ]

14. 02. 2020. 23:17 >> 23:31
19

BOGOJESKI U "ŽIVOJ ISTINI"

"Svaki evropejac mora podržati crnogorsku stranu"

Predsjednik Unije evropskih federalista Sjeverne Makedonije i bivši funkcioner VMRO DPMNE Petar Bogojeski kazao je u "Živoj istini" da Srpska pravoslavna crkva pokušava da se stavi iznad države Crne Gore.

Uporedio je crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti sa rješenjima u njegovoj državi:

"Crnogorska država dozvoljava da na svojoj teritoriji ima registrovanu SPC. Veći ste demokrate od Sjeverne Makedonije! U Sjevernoj Makedoniji ne mogu da imaju dvije pravoslavne crkve, kod nas je dozvoljena samo jedna. Vaš zakon je najliberalniji u regionu. Pokušaj da se crkva stavi iznad države direktni je akt da se sruši autoritet crnogorske države".

Objašnjavajući zašto je potpisao Apel 88, Bogojeski napominje da ga dešavanja u Crnoj Gori podsjećaju na ono što se ne tako davno dešavalo u Makedoniji i kaže:

"Sve nas je iznenadio pokušaj srpskih nacionalista u zemljama gdje žive, da se organizuju i ospore legitimno pravo da crnogorski parlament donese neki zakon. Srpska država na neki način insistira da bude umiješana u unutrašnje stvari Crne Gore, Makedonije ili Bosne i Hercegovine. Dio tih svetinja koje se brane su crnogorske i njih je izgradio crnogorski narod. Mislim da SPC nema nikakvih prava na tu imovinu. Tako je bilo i u S. Makedoniji... Svi mi na Balkanu koji podržavamo evropeizaciju i pravo na samoopredjeljenje, prirodno je da podržimo crnogorsku stranu jer Crna Gora ima legitimno pravo da zakone, ne samo donosi već ih i primjenjuje“.

Bogojevski ukazuje da je crkva emocija, te da, kada se uključi u političke procese, ta borba nije ravnopravna.

„Ako vaš oficijalni mitropolit Amfilohije ima skrivenu političku agendu i ako to utiče na ljude, posebno na one koji su sa srpskim identitetom, to nije ravnopravan politički proces u Crnoj Gori... I u Makedoniji imamo posljednjih godina pojavu etničkih partija i zalažemo se da to Ustavom zabranimo. Pojavila se religiozna partija Besa! To je neprijatan proces ako dobijemo partije sa religioznim predznakom. Isto je i u Crnoj Gori, vi imate veliku partiju SPC“!

Komentarišući sjutrašnji skup Srba iz regiona u Beogradu, koje će primiti predsjednik Aleksandar Vučić, Bogojeski ističe neprincipijelnost u reagovanju:

"Kada albanski lideri idu na slične skupove koje organizuje Edi Rama, u Makedoniji je to katastrofa. Kad srpski lideri idu kod Vučića ili Dačića, to nije problem u makedonskoj javnosti! To je dvojni aršin protiv koga se ja borim".

Upitan da li je optimista da će Zapadni Balkan, ipak, biti dio EU i zapadnog civilizacijskog kruga, Bogojeski poručuje da Beograd i Moskva moraju da shvate da je prozapadni, evropski put slobodna volja građana tih država.

"Ako se Rusija umiješa u naredne izbore, to će biti akt neprijateljstva prema Makedoniji" - jasan je Petar Bogojeski.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније