Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

15. 02. 2020. 12:01   >>  16. 02. 2020. 08:56 45

ĐUKANOVIĆ

Bez razgovora ne može se doći do rješenja

Bez dijaloga se ne može riješiti bilo koji nesporazum oko pitanja o kojem postoje oprečni stavovi. Zato je, kako poručuje predsjednik Milo Đukanović, jučerašnji razgovor premijera Duška Markovića i predstavnika Mitropolije crnogorsko primorske, koji je plod zajedničke incijative iz vrha državne politike Crne Gore, jedini način da se prevaziđu nesporazumi. Spremnost da se razgovara znači spremnost da se čuju argumenti koji bi pokazali da su neka polazišta pogrešna, budući da su mišljenja države i SPC o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti oprečna.

Đukanović je u Minhenu, odgovarajući na pitanja novinara saopštio da je razgovarao sa premijerom Duškom Markovićem u vezi sastankom predstavnika Vlade Crne Gore i Episkopskog savjeta SPC u CG.  Đukanović je istakao da je to plod zajedničke inicijative iz vrha državne politike Crne Gore.

"Dakle, ovo nije ništa senzacionalno i novo. Ka što svi jako dobro znamo, predstavnici državnih organa su u kontinuitetu razgovarali sa predstavnicima SPC povodom donošenja zakona, uključujući, i na dan donošenja zakona. Tačno je, ovo je prvi razgovor na tom nivou, nakon što je zakon donešen. Crna Gora je već duže vremena prepoznata kao stabilna adresa na Zapadnom Balkanu, ali ne samo to, nego i država u kojoj se događa veoma dinamičan ekonomski život, u kojoj se događaju veoma vrijedne investicije. Naš interes je da takav utisak i takvu percepciju Crne Gore sačuvamo i da podstaknemo naše inostrane partnere da nastave sa svojim ulaganjima kako bi kroz realizaciju zajedničkih projekata doprinosili razvojnim  ciljevima koje imamo", naveo je Đukanović.

Đukanović je istakao da je iskustvo pokazalo da se bez razgovora ne možete doći do rješenja o pitanju oko kojeg postoje razlike.

"Registrovali ste iz svih dosadašnjih izvještaja da se oko ovih pitanja veoma ozbiljno razlikujemo. Dakle, država smatra da donosi jedan zakon koji je neophodan pravnom sistemu Crne Gore, da donosi zakon koji je podrazumijevao jedan dugi inkluzivni proces, donosi takođe zakon koji je prošao proceduru usaglašavanja sa najvišim ekspertskim pravnim adresama u Evropi, zakon koji je liberalniji od zakona u drugim državama u našem regionu. Dakle, mislimo da donosimo jedan zakon koji je primjeren Crnoj Gori i njenoj demokratskoj i proevropskoj aspiraciji. SPC ima drugačiju percepciju tog zakona, mi mislimo da je riječ o ozbiljnom nerazumijevanju, i kao posledica tog nerazumijevanja  podignute su tenzije u crnogorskom društvu, zato sam kazao da su bezrazložno podignute jer mislim da je percepcija na drugoj strani pogrešna, i da je zaista potpuno bezrazložno stvoren utisak da će neko nekome da otima imovinu mimo onoga što je jedan potpuno pravno i demokratski utemeljen proces preispitivanja imovinskih odnosa kako bismo i na taj način doprinijeli boljoj vladavini prava u našem društvu", istakao je predsjednik Crne Gore.

On ističe da nema nikakve opasnosti od bilo kakvog nepravnog, neustavnog, kao što se želi sugerisati, anticrkvenog rješenja, nema ništa od toga.

"Suprotno, na ovoj strani gdje stanuje, da kažem, državna politika, postoji apsolutna spremnost da se kroz jedan dugi, detaljni, sistematični, otvoreni dijalog dođe do objašnjenja o svim pitanjima kako bismo zaista svi došli do zaključka da imamo jedno rješenje koje ne povrjeđuje ničija prava, naprotiv, koje učvršćuje temelje pravne države Crne Gore", istakao je Đukanović.

Upitan da li je spreman na bilo kakve ustupke, kaže da spremnost na razgovor znači spremnost da se čuju argumenti druge strane.

"Što se tiče ustupaka, nema potrebe da razgovaramo u načelu. Spremnost da razgovaramo znači spremnost da čujemo argumente druge strane. Dakle, kad god bismo čuli dobar argument koji bi nam pokazao da su neka od naših polazišta pogrešna, pa nema nikakve sumnje da bismo svaki takav argument prihvatili i da bismo išli ka onome što bi mogao biti dobro zajedničko rješenje. Mi pristajemo na razgovor zato da bi zaista motivisali drugu stranu da nam saopšti svoje argumente. Mislim da do sada nijesmo čuli dovoljno takvih argumenata, što ne znači da se oni ne mogu pojaviti u nastavku dijaloga i zbog toga smo, rekao bih tako, spremni da razgovaramo jer riječ je zaista o ozbiljnim unutrašnjim pitanjima, o unutrašnjopolitičkim pitanjima, i naravno da su predstavnici državne politike spremni da čuju sve argumente bilo kog subjekta unutrašnje scene Crne Gore", zaključio je Đukanović.

 

Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније