Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

15. 02. 2020. 13:10   >>  17:48 1

ĐUKANOVIĆ

CG u stanju da demokratski riješi probleme

Minhenska konferencija je i ove godine potvrdila da je evropsko i svjetsko središte razgovora o bezbjednosti, središte u kojem se sagledavaju savremeni procesi i u kome se promišlja sve neizvjesnija budućnost, ili kako je predsjedavajući konferencije ambasador Volfgang Išinger kazao, živimo u svijetu u kojem je sve više naoružanja, a sve manje sigurnosti, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Zato sam saglasan i sa njegovom ocjenom da je dobro da se nalazimo na istom mjestu, da se međusobno slušamo i da živo razgovaramo, a ne da razgovaramo jedni o drugima", rekao je Đukanović.

"Ovo je bio još jedan uspješan bezbjednosni forum gdje su se čula brojna upozorenja, koja će vjerujem, donosioci političkih odluka, posebno na globalnom ali i na evropskom planu znati da cijene i na bazi kojih će se, vjerujem, ipak donositi odluke koje će učvršćivati stabilnost i sigurnost u svijetu i otvarati perspektivu kvalitetnijeg demokratskog i ekonomskog razvoja".

Ovo je, takođe, bila prilika da u okviru Minhenske bezbjednosne konferencije imamo jedan od najreprezentativnijih skupova o Zapadnom Balkanu, dodao je Đukanović.

"To je bio skup na kojem su učešće uzeli lideri zemalja Zapadnog Balkana, zatim visoki predstavnici EU i zemalja članica, visoki predstavnici Amerike, i takođe, i predstavnici ekspertskih i diplomatskih krugova. Razgovor je bio zatvorenog tipa, dakle po tim pravilima, zbog toga je o njegovom sadržaju nemoguće govoriti ali sve što želim da kažem da je to bio razgovor sa ohrabrujućim tonovima. Konačno da se tako reprezentativan skup sastao i da je vratio u fokus međunarodne javnosti temu Zapadnog Balkana, djeluje ohrabrujuće a uz to, ponavljam, čuli su se i tonovi koji mogu da znače ipak jednu novu svijest o značaju tog problema, odnosno o značaju brzog prevazilaženja problema kroz definisanje rješenja za sve ono što danas predstavlja, da kažem, zbir veoma komplikovanih okolnosti u regionu u kojem živimo".

Konferencija je kao i obično bila prilika za brojne bilateralne susrete na margini ali to je, kaže Đukanović, nešto o čemu je već naša javnost bila obaviještena i ne mislim da to sada treba ponavljati,

"Ovo su uvijek odlične prilike za dobre kontakte i za kontakte koje sam ja ove godine iskoristio da sagovornike informišem o onome što ostaje strateški pravac daljeg državno političkog razvoja Crne Gore i jednako tako da ih informišem o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori i da im prenesem optimizam i ono u šta zaista vjerujem da je Crna Gora apsolutno u stanju da sve svoje unutrašnje probleme na jedan demokratski način, u skladu sa evropskim standardima, riješava i da na taj način potvrđuje svoju suštinsku pripadnost savremenoj evropskoj i evroatlantskoj civilizaciji", zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније