Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 02. 2020. 14:24   >>  15:56 6

ĐUKANOVIĆ I MIŠEL

Dijalog najbolji način za prevazilaženje tenzija

Dijalog, spremnost na razumijevanje i rješavanje tenzija mirnim putem najbolji su način za njihovo prevazilaženje, saglasni su predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govoreći o aktuelnom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, predsjednik Crne Gore je tokom razgovora sa Mišelom u Briselu iskazao zadovoljstvo da Crna Gora nastavlja kontinuitet dobrih odnosa i saradnje sa Evropskim savjetom.

"Crna Gora je veoma ohrabrena porukama novih briselskih institucija koje između ostalog potvrđuje i jasno vidljiva usklađenost i usaglašenost poruka Savjeta i Komisije koje se prema Zapadnom Balkanu odnose kao prema dijelu Evrope koji treba uvesti u evropski sistem vrijednosti", kazao je Đukanović.

Predsjednik je, kako se dodaje u saopštenju, iskazao očekivanje da će odluke martovskog Savjeta potvrditi ova očekivanja i sa zagrebačkim Samitom dati novi podsticaj politici proširenja.

"Period konfuzije na relaciji EU - Zapadni Balkan nije protekao bez ostavljanja posljedica po situaciju i odnose u regionu", ocijenio je Đukanović.

Naglasio je da Zapadni Balkan nema održivu alternativu evropskoj i evroatlantskoj integraciji.

"U tom kontekstu, neophodno je iskoristiti trenutak i stvari na Balkanu vratiti pod evropsku kontrolu. S druge strane, Crna Gora ostaje na pozicijama pouzdanog saveznika EU u regionu i veoma predan promoter evropskih vrijednosti", kazao je Đukanović.

Predsjednik Evropskog savjeta je naglasio važnost neformalne večere sa liderima Zapadnog Balkana od prethodnog dana i zahvalio na porukama koje je predsjednik Crne Gore tom prilikom uputio zvaničnicima EU.

"Iskazao je punu saglasnost sa jasno prepoznatim oblastima koje treba da budu u fokusu pažnje u cilju budućeg napretka regiona Zapadnog Balkana - vladavina prava, obrazovanje, bolja povezanost i infrastruktura", navodi se u saopštenju.

Uz razumijevanje složenosti situacije na Zapadnom Balkanu, Mišel je ocijenio da je za zajednički uspjeh, osim dijaloga da dijelimo zajedničke vrijednosti, neophodna i zajednička strategija.

"Odnos Zapadnog Balkana i EU jedan je od prioriteta u Savjetu: nova uloga političkog vođstva EU i snažna politička volja su prisutni, i potrebno je iskoristiti trenutak za odlučan korak ka ostvarenju cilja koji prije svega podrazumijeva razvoj društava koja dijele vrijednosti vladavine prava, slobode i dostojanstvo građana. Pozitivna odluka Savjeta u martu bio bi snažan signal i podsticaj za nove evropske institucije, čime bi se stvorili uslovi i za veći fokus na snažniju investiticionu strategiju koja bi bila vidljiva, konkretna i opipljiva", kazao je Mišel.

Predsjednik Evropskog savjeta je takođe prenio očekivanje pozitivne reakcije i od strane lidera Zapadnog Balkana u smislu smanjivanja nesporazuma, i jače spremnosti, volje i želje kako bi region Zapadnog Balkana uz podršku Brisela učinio iskorak. On je zahvalio Đukanoviću na detaljnim informacijama o prioritetima Crne Gore.

"U kontekstu aktuelnog pitanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, o čemu je predsjednik Đukanović detaljno upoznao visokog sagovornika, on je podijelio uvjerenje da su dijalog, spremnost na razumijevanje i rješavanje tenzija mirnim putem najbolji način za njihovo prevazilaženje", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније