Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

19. 02. 2020. 16:29 >> 16:32
2

MARKOVIĆ SA PREDSTAVNICIMA NVO

Konstruktivni predlozi i inicijative od GA i CDT-a

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković razgovarao je danas sa predstavnicima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Građanske alijanse (GA), u okviru dijaloga i inicijative "Savez za Evropu", kroz koju se želi postići konsenzus o pitanjima važnim za prevazilažinje podjela i dinamičniji put ka Evropskoj uniji.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, u veoma konstruktivnom, kvalitetnom i sadržajnom razgovoru sa predstavnicima CDT-a, predvođenim direktorom Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Draganom Koprivicom, premijer i predstavnici Vlade su dobili više prijedloga i inicijativa u cilju jačanja kredibiliteta institucija i povjeranja javnosti u njihov rad, kao i snaženja izbornog sistema.

"Podsjećamo da je Vlada pokrenula širok dijalog sa relevantnim društvenim akterima u cilju unapređenja integracionog procesa kao ključnog cilja državne politike, te završetka procesa sveobuhvatnih reformi i ukupnog napretka društva. Vlada Crne Gore će odgovorno i sa pažnjom razmotriti sve sugestije koje je dobila na današnjem sastanku od CDT-a i u odnosu na njih se odrediti u toku ili na kraju cijelog procesa", poručeno je u saopštenju.

Koprivica je kazao da su slobodni izbori i izgradnja nezavisnih institucija suština razgovora između predstavnika Vlade i Centra za demokratsku tranziciju.

"Naša sugestija je bila da se nakraju ovog procesa napravi neka vrsta paketa, odnosno, ideja, što bi to trebalo uraditi da bi značajni društveni akteri prihvatili to kao način za izlazak iz sadašnje situacije", kazao je izvršni direktor CDT-a nakon sastanka.

Dijalog u okviru Saveza za Evropu, premijer i članovi Vlade danas su imali i sa predstavnicima Građanske alijanse, predvođenim programskim direktorom Borisom Raonićem, tokom kojeg je otvoreno razgovarano o izazovima na putu evropskih integracija i jačanja vladavine prava. 

Iz Vlade su dodali da su predstavnici Građanske alijanse, predvođeni programskim direktorom Borisom Raonićem, dali više konstruktivnih predloga u cilju jačanja administrativnih kapaciteta i potencijala, uz ocjenu da je potrebno snažiti institucije koje bi trebalo da efikasnije rade na pitanjima vladavine prava.

"Predstavnici ove NVO su takođe ukazali na potrebu unapređenja principa odgovornosti na nivou institucija, kako državne uprave tako i pravosuđa, čime bi se doprinijelo kvalitetnijoj zaštiti interesa i potreba svih građana", navode iz Vlade.

Dodaju da je na sastanku vođen širi dijalog o pitanjima važnim za proces evropske integracije i sveukupan društveni razvoj.

Poručuju da će Vlada pažljivo razmotriti sve dobijene predloge i sugestije i zauzeti konkretne stavove u odnosu na njih.

Stepen razumijevanja između političkih i društvenih aktera moguće je podići na maksimalan nivo kako bi došlo do relaksacije odnosa unutar Crne Gore, koji su došli do usijanja, ocijenio je predsjednik Građanske alijanse (GA), Boris Raonić.

On je, nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem agenciji MINA kazao da su zadovoljni i da su prepoznali iskrenost Vlade da uđe u koštac sa brojnim problemima u funkcionisanju sistema.

“Na mnoge probleme smo ukazali i oni su skoro sve prepoznali kao problematične i saglasili su se sa potrebom da u što hitnijem roku oni budu riješeni. U ovom trenutku mislim da se stepen razumijevanja može podići na maksimalan nivo kako bismo relaksirali odnose unutar Crne Gore, koji su došli do usijanja”, rekao je Raonić.

Kako je naveo, kroz dijalog se ne može doći do saglasnosti oko svih pitanja i ostaće ona o kojima će se razgovarati i tokom izborne kampanje.

“Apelujemo na sve ostale subjekte koji su pozvani da se uključe u dijalog i da se dođe do rješenja”, kazao je Raonić.  

Iz Vlade su kazali da su predstavnici GA dali više konstruktivnih predloga u cilju jačanja administrativnih kapaciteta i potencijala i da će pažljivo razmotriti sve dobijene predloge i sugestije i zauzeti konkretne stavove u odnosu na njih.


Predstavnici GA, kako je saopšteno, ocijenili su da je potrebno snažiti institucije koje bi trebalo da efikasnije rade na pitanjima vladavine prava.

“Predstavnici te nevladine organizacije takođe su ukazali na potrebu unapređenja principa odgovornosti na nivou institucija, kako državne uprave, tako i pravosuđa, čime bi se doprinijelo kvalitetnijoj zaštiti interesa i potreba svih građana”, naveli su iz Vlade.

Kako su dodali, na sastanku je vođen širi dijalog o pitanjima važnim za proces evropske integracije i sveukupan društveni razvoj. 

Sastancima su prisustvovali potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin, ministarka javne uprave Suzana Pribilović i glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније