Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Marko Terzić/TVCG ]

19. 02. 2020. 20:24 >> 20:30
11

BURSAĆ/GRUHONJIĆ

"Uplitanja iz Srbije, ali i iz Republike Srpske"

Novinar i kolumnista Dragan Bursać u izjavi za Televiziju Crne Gore ocijenio je da se zbog Zakona o slobodi vjerosipovijesti u unutrašnja pitanja Crne Gore upliću s jedne strane režim u Srbiji, ali i režim Milorada Dodika. Gostujući u emisiji Teleskopija, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Dinko Gruhonjić, kazao je da Vučić deklarativno smiruje situaciju, a da, kako navodi, pomaže organizaciji litija.

Između dešavanja s kraja devedesetih godina, i onih koja su aktuelna u Crnoj Gori, nažalost, može se podvući paralela, kazao je gostujući u emisiji Teleskopija, novinar i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Dinko Gruhonjić.

"Moj subjektivni osjećaj je da je ovakva vrsta kulturasizma, šovinizma, nacionalizma, čega god hoćete, posljednji put sam je video krajem 90-ih god prema Albancima, dakle kad se pripremalo bombardovanje... Kad je Srbija potpuno skrenula na taj fašistički put i kada je nažalost, dobar dio te, kako je zovu druge Srbije, kapitulirao", kazao je Gruhonjić.

Gruhonjić kaže da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić deklarativno smiruje situaciju, dok putem određenih mehanizama pomaže organizaciji litija. Novinar Dragan Bursać ukazuje i na vezu između vlasti u Beogradu i dešavanja u Bosni i Hercegovini, odnosno entitetu Republika Srpska.

"Prisutan je ponovo velikosrpski ekstremizam u svom najogoljenijem obliku, naravno u ovom trenutku govorimo o entitetu Republika Srpska koja preko Milorada Dodika direktno radi na razvodjenju BiH i na uništavanju suvereniteta, al bitno je napomenuti to da Dodik i njegova haranga ne bi nikad mogli uraditi da nije cvise nije ni prećutna podrška Vučića iz Srbije. To je otvorena podrška", naveo je Bursać.

Nacionalistički krugovi, nikad neće oprostiti to da Crna Gora razvija sopstveni identitet, kaže Gruhonjić. Takođe, podsjeća na detalje sa jedne košarkaške utakmice koja se odigrala u Nišu.

"Prije utakmice u polumraku je svirao vojni bleh orkestar, svirali su Bože pravde, potom je s razglasa išao Marš na Drinu, i potom je neka pjevačica izvorne narodne muzike pojila nešto o Kosovu uz terciranje cijele sale. I naravno, prva sljedeća sekvenca je bila Milo Đukanović, Crnogorci i sve ostalo. Znači to je potpuno, to je ratni mizanscen, šta oni zapravo na taj način, u šta ljude pozivaju, u šta ih guraju, plašim se da izgovorim to", navodi Gruhonjić.

Osim iz Srbije, i pod kako kaže Bursać, moguće patronatom Rusije, prema Crnoj Gori vodi se orkestrirana haranga iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

"Činjenica jeste da upravo s jedne strane Vučić i njegov režim u Srbiji, s druge strane Milorad Dodik i njegov režim u Republici Srpskoj, putem tzv, litija, putem tzv. preispitivanja Zakona o slobodi vjerosipovijesti, zapravo šta rade, ne samo da ruše ustavni i pravni poredak suverene Crne Gore s jedne strane, nego se bitno upliću u unutrašnja pitanja nezavisne i sekularne drzave Crne Gore", ocjenjuje Bursać.

Novinar Dinko Gruhonjić kaže da je upravo nacionalizam doveo do duhovnog i materijalnog siromaštva, te da je apsurdno da se i danas pojavljuje.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније