Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

20. 02. 2020. 00:01 >> 08:11

DRLJEVIĆ

Savez za Evropu da bude tačka okupljanja

Jako je važno da Crna Gora sve razlike ostavi po strani i da pokušamo da nađemo odgovore na pojedine izazove koji se trenutno nalaze pred nama, a Savez za Evropu može da bude tačka okupljanja svih nas, poručio glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević.

Drljević je u emisiji "Fokus" na TVCG izrazio zadovoljstvo što se pozivu Vlade na dijalog odazvala većina NVO, političkih partija, medija, akademske zajednice. 

"Cilj da sve političke razlike koje postoje pokušamo da ostavimo po strani i da se ujedinimo u Savez za Evropu i da se ujedinimo ka evropskim vrijednostima i evropskim standardima, jer jednog dana kada Crna Gora uđe u Evropsku uniju, neće ući određena vlada, ni pojedinci, već će ući kompletna Crna Gora i svi njeni građani", kazao je Drljević.

Ocjenjuje da je već dobar rezultat to što se krenulo u razgovor i što su od nevladinih organizacija na današnjim sastancima dobili vrlo jasne i konkretne predloge kako da se ojača sistem i unaprijede instutucije.

"Jako je važno da kroz ovaj razgovor vidimo koje su to dodirne tačke i da li ih je moguće naći. Ja mislim da u Crnoj Gori postoji dovoljno zrelosti i dovoljno znanja da razlike koje postoje ostavimo po strani i da se ujedinimo oko zajedničkog cilja, a to je punopravno članstvo Crne Gore u EU", naveo je Drljević.

Glavni pregovarač smatra da je dijalog jedini odgovor na trenutnu situaciju u Crnoj Gori.

"Dijalog je nešto na čemu EU insistira, to je poznato i iz posljednjeg Izvještaja o napretku. Potpuno je normalno da imamo različita viđenja o određenim pitanjim i različita stanovišta, ali samo dijalogom možemo da se približimo i mislim da smo u prethodnom periodu, posebno nakon obnove nezavisnosti, pokazali da možemo da se okupimo oko nekih krucijalnih ideja", poručio je Drljević.

Dodaje da je dijalog, koji je danas pokrenut, najbolji pokazatelj da smo spremni da radimo na uspostavljanju institucija, pripremi zakonodavnog okvira...

"Na nama je da pokažemo da smo predvodnici na Zapadnom Balkanu, iako je možda zbog svih izazova došlo do određenog pada entuzijazma", navodi glavni pregovarač.

Metodologija donosi novine za CG

Drljević ocjenjuje da je u fokusu nova metodologija, koja je nedavno predstavljenja od Evropske komisije i novog komesara.

"Ona je veoma značajna zato što pokazuje jednu dodatnu političku spremnost novoformirane Evropske komsije i novih institucija da postoji spremnost EU, ali i država članica, da politika proširenje bude u fokusu nove briselske administracije", kazao je Drljević.

Pojasnio je da metodologija u slučaju Crne Gore donosi određene novine koje se odnose, prije svega, na jaku političku važnost, kako država članica Evropske unije, ali i pokazivanja spremnosti sa naše strane da postignemo rezultate koji su možda u prethodnom periodu izmakli.

"Zasniva se na istim principima na kojima se zasnivao i prethodni model, a to je važnost demokratskih institucija, važnost vladavine prava, pune funkcionalnosti institucija, pokazivanju da postoje administrativni kapaciteti da se implementiranju određena zakonska rješenja koja država priprema", naveo je Drljević u emisiji "Fokus".

Novine su i grupisanje poglavlja po određenim klasterima, mada se, ocjenjuje Drljević, u slučaju Crne Gore to ne može u potpunosti i primijeniti jer smo, izuzev jednog, ostvorili sva pregovaračka poglavlja.

"Možda rezultati nijesu baš vidjelji, ali su institucije veoma bile aktivne i u prošloj godini uspjeli smo da zaokružimo sve što se od nas očekivalo, što se tiče poglavlja 8. Ispunili smo sve tehnička mjerila koja su se od nas tražila, i sada je sve stvar sve političke volje", kazao je glavni pregovarač i dodao da je moguće da se Poglavlje 8 otvori i prije Samita u maju.

Drljević dodaje da sada iz Brisela dolaze vrlo jasne i vrlo konkretne poruke da je politika proširenja među ključnim prioritetima i, kako navodi, to ih raduje.

"Raduje nas i činjenica da je Hrvatska preuzela predsjedavanje, budući da nam je dugo vrijeme pomagala kroz ekspertsku pomoć. Na nama je da uhvatimo ritam i da iskoristimo pozitivan zamah koji postoji na samo početku rada Evropske komisije", navodi on.

Dodaje da je dijalog, koji je danas pokrenut, najbolji pokazatelj da smo spremni da radimo na uspostavljanju institucija, pripremi zakonodavnog okvira...

"Na nama je da pokažemo da smo predvodnici na Zapadnom Balkanu , iako je možda zbog svih izazova došlo do određenog pada entuzijazma", navodi glavni pregovarač.

Odgovornost prema građanima

Drljević je istakao da ga posebno raduje posljednje istraživanje agencije Defacto, prema kojem 66 odsto građana podržava put Crne Gore ka EU.

"Na svima nama je dodatna odgovornost da pokažemo spremnost i damo odgovore svim ovim građanima koji su podržali ovakvu politiku."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније