Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

20. 02. 2020. 15:40 >> 15:40

DARMANOVIĆ U VILJNUSU

Otvaranje Konzulata unaprijediće odnose CG i Litvanije

Otvaranje prvog diplomatskog predstavništva Crne Gore u regionu Baltika doprinijeće produbljivanju veza Crne Gore i Litvanije, sa fokusom na oblast ekonomije, kazao je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, koji boravi u radnoj posjeti toj zemlji.

On se sastao sa šefom diplomatije Linasom Linkevičiusom, predsjednikom Parlamenta Viktorasom Pranckietisom i predsjednikom Odbora za evropske poslove Gediminasom Kirkilasom. Nakon razgovora sa litvanskim zvaničnicima, Darmanović je otvorio Konzulat Crne Gore u Viljnusu na čelu sa počasnim konzulom.

Darmanović je istakao da će, u cilju zbližavanja naroda, raditi i na unapređivanju kulturnih veza Crne Gore i Litvanije.

U razgovoru sa ministrom Linkevičiusom, istaknuto je savezništvo Crne Gore i Litvanije u okviru NATO i partnerstvo u procesu evropske integracije, te izražena zajednička spremnost za intenziviranje političkog dijaloga.

Čestitajući domaćinu jubilej - 30 godina nezavisnosti, Darmanović je istakao da je Litvanija jedna od najuspješnijih postkomunističkih zemalja koje su postale članice EU, a o čemu govori njena stabilnost i i napredak u brojnim oblastima.

"U kontekstu bilateralne saradnje, šef crnogorske diplomatije je rekao da je potrebno razmotriti mogućnosti za upoznavanje litvanskih privrednika sa investicionim mogućnostima u Crnoj Gori", navode iz MVP.

Ministar Linkevičius je ocijenio da dvije države imaju odličnu saradnju, pri čemu je naglasio da Crna Gora, kao pozitivan primjer u regionu Zapadnog Balkana, može i ubuduće računati na snažnu podršku Litvanije u procesu pregovora sa EU.

Tokom sastanka sa predsjednikom Parlamenta Pranckietisom apastrofirana je uspješna saradnja predstavničkih tijela dvije države.

Na svim sastancima je istaknuta važnost jačanja saradnje u oblastima ekonomije, turizma, odbrane, obrazovanja, kao i iz domena strateške komunikacije i povećanja otpornosti na hibridne prijetnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније