Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Radio CG, objavila: M.M.Lj. ]

22. 02. 2020. 10:40   >>  10:47 30

SADŽAKOV TVRDI

"SPC preuzela baklju velikosrpskog nacionalizma"

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori već dugo ima privilegovan položaj i donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti način je da se SPC prilagodi crnogorskom pravnom sistemu, kazao je za Radio Crne Gore doktor etike i profesor na Univerzitetu u Novom Sadu, Slobodan Sadžakov.

 

Za državu Crnu Goru, smatra Sadžakov, važno je da Srpsku pravoslavnu crkvu uvede u pravni sistem kako bi i njen položaj bio regularan po uzoru na sve evropske države. Savremeni model sekularizacije, novo definisanje odnosa crkve i države, ističe profesor etike, SPC ne odgovara.

„Velika bi stvar bila da za Srpsku pravoslavnu crkvu da se prisjeti svoje izvorne religijske uloge, a ne da se toliko bavi politikom i sticanjem. Postavlja se  pitanje: Koliko su velikodostojnici SPC autentični  u svojoj vjeri? Vidimo da se velikodostojnici SPC rađe bave svim drugim stvarim više nego religijom, tu su hoteli, tu su plaže, tu je ogromno bogatstvo, tu je bavljenje politikom.. tako da, aktuelno ponašanje SPC pokazuje samo jednu neregularnost društvenog života ne samo u Crnoj Gori već i u Srbiji“, kazao je Sadžakov.

"SPC fundamentalno ne priznaje CG"

Doktor etike ističe da je novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori otvorio „Pandorinu kutiju“ punu neregularnosti.

„Puno je neregularnosti u pravnom smislu. Ogromna polemika koja se vodi- promašena je. Akteri te polemike ne žele da priznaju istorijske činjenice koje su neosporne. Činjenice su da je imovina crkve do 1918. pripadala Crnoj Gori, činjenica je da  je kasnije uknjižena na jedan neregularan način, činjenica je i da je Crna Gora pokušavala da napravi ugovor sa svim vjerskim zajednicama i to je Srpska pravoslavna crkva dugo ignorisala. Neistinite su izjave rektora Cetinjske bogoslovije, Gojka Perovića, da ništa nije učinjeno kako bi se došlo do nekog dogovora ili sporazuma. SPC se do danas ignorantski ponašala prema Crnoj Gori zato što je u fundamentalnom smislu ne priznaje kao državu i željela je da bude država u državi i uživa privilegovan položaj“, konstatovao je Sadžakov.

"CG dugo tolerisala bahato ponašanje SPC"

Sagovornik Radija Crne Gore, smatra da SPC ima snage da mobiliše prosrpske nacionalističke snage i stvori histeriju. Takvo postupanje SPC obavezuje državu Crnu Goru da istraje i sprovede Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Prirodni neprijatelj državnosti Crne Gore jeste velikosrpski nacionalizam, smatra Sadžakov i dodaje da ga u ovom momentu predstavlja, prije svega, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

„Ovo je na neki način najbitniji momenat borbe za pun kapacitet crnogorske državnosti i neki značajniji kompromis sa SPC predstavljalo bi slabost države, jer je Crna Gora u mnogo slučajeva tolerisala bahate postupke SPC. U tom smislu, pomenuo bih, prije svega, podizanje nelegalne crkve na Rumiji. Crna Gora mora da bude istrajna i odlučna u procesu sekularizacije i definisanju pravnog statusa SPC“, ukazuje Sadžakov.

"Teza „ugroženi Srbi“ samo je jedna zavodljiva fraza"

Osvrnuli smo se i na tezu koja sa čuje sa nekih adresa da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi. Ugroženost Srba, za Sadžakova, stara je floskula velikosrpskog nacionalizma. To je samo jedna zavodljiva fraza kojom se želi postići nešto.

Sadžakov, ističe da su posljednja dešavanja pokazala koliko su loši odnosi Srbije i Crne Gore i koliko je toga nezdravog u društvu. Srbija je pokazala veliku agresivnost i histeriju, kazao je Sadžakov.

“Nedopustivo ponašanje Srbije proizilazi iz velikosrpskog nacionalizma koji u prošlosti ništa dobro nije donio ovim prostorima. Srpska pravoslavna crkva koristi tu vrstu negativnog naboja jer je ona zapravo preuzela baklju velikosrpskog nacionalizma i pokušava spasiti šta se može spasiti od te ideje, koja je uvijek bila politika ekspanzionizma”, zaključio je Sadžakov.

Sanja Ćosović, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније