Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

23. 02. 2020. 08:53   >>  17:50 4

ĐUKANOVIĆ PORUČUJE

CG da zadrži stari način pregovaranja

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović smatra da Crna Gora treba da zadrži postojeći način pregovaranja sa EU. Nova metodologija proširenja, kaže on, podrazumijeva da u svakom momentu čitav pregovarački proces može biti vraćen na početak i tu je velika opasnost.

 

“S obzirom na to da je nova metodologija rezultat skepse EU prema Zapadnom Balkanu i da nije odraz pokušaja da se proces ubrza, a kompletno imajući u vidu sve što ona sadrži - mislim da je bolje da se zadrži postojeća metodologija. To se posebno odnosi na Crnu Goru koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja”, kaže Đuknović.

Smatra da od Samita EU i Zapadnog Balkana u maju u Zagrebu ne možemo očekivati ništa spektakularno.

“Dobićemo potvrdu nove metodologije koja će se odnositi na četiri države Zapadnog Balkana. U vrijeme Hrvatskog predsjedavanja EU i samita u Zagrebu stići će dodatna potvrda o perspektivama zemalja regiona, i EU će stvoriti poseban investicioni fond koji je i ranije bio obećavan još od Berlinskog procesa 2014. Godine”, smatra profesor FPN-a.

Kaže da ponuda da države kandidati koje otpočnu pregovore po novoj metodologiji mogu da povlače više novca iz pretpistupnih fondova jeste na neki način primamljiva i izazov.

“Međutim, treba imati na umu da nova metodologija podrazumijeva da u svakom trenutku čitav proces može biti vraćen na sam početak i tu postoji velika opasnost”, dodaje Đukanović.

Smatra da je za Srbiju najopasnije poglavlje 35 - dijalog sa Prištinom.

“Na neki način kako se približavamo deblokadi pregovora sa Prištinom vidimo da se na neki način pokazuje i neka vrsta opasnosti. Dakle, ukoliko pitanje Kosova ne bude riješeno evropske integracije će se usporiti, a mogu i dugoročno da se odlože”, kaže Đukanović.

Posebno nakon pojavljivanja strategije proširenja EU do 2025. Godine, kaže profesor, iluzorno je očekivati da će bilo ko u regionu napredovati ako ne bude razriješio sve probleme sa susjedima.

“To je nešto na čemu će se insistirati u narednom periodu i što će biti jedan od preduslova kada je u pitanju neko novo proširenje na Zapadni Balkan”, smatra on.

Na pitanje kako Crna Gora može da se odupre uticaju SPC i Rusije, Đukanović kaće da će sve zavisiti od deblokade ključnog procesa, a to je dijalog Beograda i Prištine.

“Ukoliko tu dođe do suštinskog kompromisa i ako se po tom pitanju postigne neko rješenje onda će i ruski uticaj zasigurno biti mnogo manji”, dodaje on.

Da bi Crna gora I Srbija prevazišle loše odnose, Đukanović smatra da je najbitnije da se suštinski proces dijaloga Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko primorske nastavi i da se nađe neka vrsta kompromisa kojim bi se suštinske napetosti zaista prevazišle.

“Mislim da postoji nada i očekivanje da će ishod dijaloga, ipak, relaksirati prilike prije svega unutar Crne Gore. Naravno, to će onda imati odraza i na odnos Podgorice i Beograda”, kazao je on.

Rusija, smatra Đukanović, pokušava da osnaži uticaj u regionu i preko brojnih instrumenata to pokušava da uradi.

“ Sa druge strane SPC i te kao ima bliske odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom i to se naravno na neki način odnosi i na njeno djelovanje i u Srbiji i u regionu”, zaključio je profesor na FPN-u.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније